Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Нутрициониста открива како да препознате да ли сте стварно гладни

Нутрициониста је поелила важне савете када је исхрана у питању и дневни унос хране.
Фото: Pexels/Adrienn

Често се дешава кад на реклами угледамо чоколаду, сладолед или припрему неког јела, моментално осетимо глад. У данашње време имамо прегршт различитих производа који нас маме бојама и укусима, као и шареним амбалажама. Зато је некад тешко да разликујемо праву глад од ситуација кад нас храна само привлачи.

Свуда се могу прочитати различити савети и дијете, али чини се да је најбоље и најздравије јести када заиста осетимо глад. Зато је важно препознати у којим тренуцима једемо – да ли уносимо храну зато што смо тужни, зато што нам је досадно или нам само изгледа привлачно.

Лекар Џенис Хилман која се бави гојазношћу код младих особа објаснила је:

„Веома често имамо осећај да нам се апетит буди, а заправо је узрок том стању стрес, па чак и само досада“.

Она је даље објаснила да су сигнали да је телу потребна енегија индивидуалне природе, као и то да потребе за храном могу варирати из дана у дан.

Још један врло користан савет јесте да водите дневник у који ћете исписати све што сте појели. Поред тога, можете забележити како сте се осећали тада, количину хране и време. Тако ћете стећи боли увид у дневни унос калорија и намирница.

Тако можете и видети ситуације које су биле „окидач“ за активацију осећаја глади. Можда једете више јер осећате напетост, нервозу или стрес, а не зато што сте заиста гладни.

Ако сте заиста гладни, тело ће вам послати неки од ових седам сигнала:

-крчање црева, главобоља, осећај благе вртоглавице, нервоза, малаксалост, дрхтавица, осећај празног стомака.

Dijete koje skidaju 4 kilograma za 7 dana i nema gladovanja

Преузмите андроид апликацију.