Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосадски Научно-технолошки парк нашао нову примену за „VR“ наочаре- други поглед на свет док донирате крв (ФОТО)

Научно-технолошки парк у Новом Саду данас је организовао нешто другачије давање крви, а сви заинтересовани за донацију имали су прилику да то учине уз ВР наочаре и тако измене поглед на свет у неколико минута.
Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић

Окупљени из компанија у НТП-у могли су да ВР наочарама током процеса буду на другој локацији и тако се лакше опусте и буду у мирнијем “свету”. Идеја је потекла од запослених ове институције да се виртуална стварност покаже на делу када је потребно умирити неког пацијента.

Докторка Милица Војновић истакла је да се на овај начин повећава заинтересованост и да се побољшава утисак давања крви.

Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић
„Одзив је одличан и овим путем се захваљујемо организаторима и даваоцима, јер су велике нестабилности са залихама крви и свака помоћ нам значи. Сваки већи одзив је више него добродошао“ рекла је др Војновић.
Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић

Из НТП-а су припремили различите сегменте- медитација, документарац из Међународне свемирске станице на којем су даваоци могли да виде поглед на Земљу имао је едукативни карактер, а трећи сегмент обухватио је кенијску савану и тако имао за циљ упознавање других земаља.

Младен Сеничар, са Института за вештачку интелигенцију, први пут је на овај начин дао крв.

Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић

„Позвао бих све људе који немају проблема са здрављем да донирају крв. Овде је доста људи који су спремни да помогну некима којима то треба. Преко ВР наочара сам имао прилику да будем у Кенији, у природи, и заиста као да сам био тамо“ навео је Младен за НС уживо.

Владимир Тодоровић, руководилац Центра за развој, наглашава да се виртуална реалност се данас примењује у многим сегментима, па чак и у савладавању страхова.

Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић
„Најчешће је повезују са игрицама, али је она много више од тога, и све више ће постојати алат који ћемо користити за решавање одређених ствари. Биће је све више у индустрији, јер ћете тако много брже учити људе, јер су они више визуелни типови и прво ће гледати на ВР-у како се неки уређај сервисира и то применити“ објашњава Тодоровић.

Из Научно-технолошког парка истичу да се надају да би оваква акција могла да постане редовна активност ове иновативне заједнице.

Даваоци могу донирати крв сваког радног дана у Заводу за трансфузију крви Војводине, У Хајдук Вељковој 9а, од 7.00 до 19.00 часова.

Како провести последњи уторак у марту месецу? (уторак, 28. март)

Преузмите андроид апликацију.