Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосадска места за рекреацију

Рекреација, реч која звучи тако софистицирано, међутим, као радња односно активност и није баш тако елегантна.
Фото: Градске инфо

Признајем, није лако, успаван организам треба да се накани да трчи, плива, вози бајс или не дај Боже тренира на отвореном.

Да не говорим о мањку кондиције, када те боли једна оштра тачка у пределу стомака, док тренер у позадини гласно пљеска дланом о длан и виче: “Још једна серија!“

Мада, кад је лето, постоји бар нека врста енергије која те покреће да се рекреираш у неким послеподневним часовима, засигурно кад прођу дневне врелине.

Ово пишем у случају да сте физички, па и не баш тако много, активни, а за вас који сте свакодневно у тренингу, свака част, само напред!

Уколико планирате да своје тело доводите до „границе издржљивости“, ево неколико места где то можете и да учините.

Кеј
Фото: Градске инфо

Право „мучилиште“ уједно и омиљено многим тренерима да физичку активност организују, на тој бесконачној стази по којој трчиш без престанка, онако сизифовски.

Таман мислиш готово, кад оно пауза од минут и настављаш даље, попијеш воду, помолиш се да што пре завршиш и вратиш кући са што мањом упалом.

Осим трим стазе, на Кеју постоји пуно места за рекреацију, али оно које се највише издваја јесте теретана код Данубиуса.

Ову теретану издвајамо јер су справе прилично очуване и разноврсне, има их довољно да на сваку дођеш на ред таман и да је велика гужва.

Дуж читавог Кеја постоји доста спортских терена, фудбалских, кошаркашких па чак и терен за тенис и боћање, где је довољно да понесете своју опрему и наравно дођете са такмичарски настројеном екипом која не „забушава“.
Фото: Градске инфо

Када говоримо о садржајима на Кеју, од како је реконструисан, приметан је велики број Новосађана који га свакодневно користе управо у сврхе рекреације.

Осим спортских садржаја, Кеј краси прелепа бициклистичка стаза где суграђани возе своје двоточкаше, ролере, ролшуе или електричне тротинете.

Свесни смо да је наш Кеј најлепши у овом крају света, те се сходно томе и односимо, поносимо се њиме и користимо све његове лепоте.

Теретане на отвореном
Фото: Градске инфо

Кад смо већ код теретана на отвореном, има их свуда по граду и свако насеље има таква мала и велика вежбалишта.

Справе су конструисане на начин да користите сопствену тежину као оптерећење, постављене тако да имате простора за истезање и загревање, а подлога је гумирана ради заштите.

Све више је људи који на отвореним теретанама практикују Street workout тип вежбања, које је код нас постало популарно захваљујући једној новосадској екипи „BarStrong“.

Идеално место за овакав тип вежбања јесте Лимански парк који има терен са посебном конструкцијом и шипкама направљеним за Street workout.

Радозналости ради, усудиш се да одрадиш један такав тренинг и док “липшеш као магаре“ не усуђујеш се баш много да кукаш јер само справу до тебе незаустављиво тренира лик који је наравно у „гасу“.

Паркови и њихови спортски садржаји
Фото: Градске инфо

Горепоменут Лимански парк, смештен је у близини Kеја и умногоме прилагођен разним типовима рекреација.

Овај парк је један од неколико градских зелених оаза за релаксацију који је прилагођен потребама Новосађана и активностима попут џогинга, шетње, вожње ролера или бицикала.

Јединственост овог парка јесте скејт парк за децу и одрасле, веома посећен и све више актуелан међу младима који желе да своје тело активирају и на тај начин.
Фото: Градске инфо

Осим Лиманског парка постоје паркови који нуде своје особености када је у питању спортски садржај.

Каменички парк је познат по својим стазама за трчање у природи и прелепом окружењу, овај парк је идеалан за особе које воле да се осаме и склоне од очију пролазника.
Фото: Градске инфо

Иако је познат по првомајском „крканлуку“, он савршено одговара свим осталим садржајима и физичким активностима.

Иако не баш тако испуњени спортским садржајима, али ништа мање интересантни за рекреацију у природи, могу да се сврстају остали новосадски паркови.

Места на којима можете у миру боравити у природи, пронаћи кутак за пикник, медитацију или гимнастику, можда вам ова места неће бити на листи приоритета, али ћете пронаћи мир који сте тражили. На вама је какав садржај ћете изабрати.

Ђачко игралиште
Фото: Градске инфо

Место које вам нуди разноврстан садржај и то на једном месту је свакако Ђачко игралиште, уједно и најпопуларније вежбалиште у Новом Саду.

Било да желите да играте фудбал, кошарку, тенис, да само трчите и тренирате атлетске дисциплине, ово је идеално место где можете пронаћи инспирацију како да себи организујете тренинг.

Приметићете доста „соло вежбача“, али и оних „мученика“, чији тренери импровизују процес тренирања лаганим истрчавањем од неколико кругова, препознаћете их по тешком дисању и црвеним изразом лица.
Фото: Градске инфо
Један насумичан и ничим изазван податак који бих поделила сам вама, жаргонски речено „story time“ јесте да је ово „мучилиште“, а кажем то с разлогом, идеално место где професори физичког васпитања оцењују своје ђаке, односно њихове тркачке и кондиционе способности.

Ђачко је лепо место само евоцирање такве успомене већ ствара налет адреналина у мом телу, а зашто питате се? Сад ћу вам рећи.

Правила су гласила да уколико отрчиш одређени број кругова за одређено време добијаш и одговарајућу оцену, a наравно, ако имаш такмичарски карактер као ја, нећеш себи допустити да отрчиш кругове за ништа мање од петице.

Било како било, петица је била загарантована као и мој долазак до даха наредних 15 минута након трке. Надам се да је ова прича неком послужила као инспирација за тренинг.

Сајмиште
куп
Фото: Градске инфо

Као и Ђачко игралиште, Сајмиште је популарно место за тренирање, трчање и све видове физичке активности.

Место где можете играти фудбал, одбојку или кошарку, не постоји тренутак када нема бар неколико особа које практикују неки вид спортског дружења.

Док једни дођу да тренирају или одиграју утакмицу, други дођу као подршка и да навијају за свој тим.

Око фудбалског терена постоји утабана стаза за трчање, такође коришћена у сврхе школског оцењивања, његова предност у односу на Ђачко игралиште је у дужини стазе, срећом.

Такву стазу је најбоље користити кад је потпуно суво време, проверено.

Петроварадинска тврђава
Фото: Градске инфо

Што се тиче теренских изазова ту предњачи тврђава, односно њене чувене степенице, сећате се оне бесконачне и вијугаве од 214 степеника, е те!

Не падну нам тако на памет, а ту су „испред носа“. Могу бити прави кондициони изазов, чак и за оне које имају доста тркачког стажа иза себе.

Не постоји занимљивији терен који је близу града, а тако авантуристички изазован.
Фото: Градске инфо

Уколико нисте жељни доказивања можете уживати у лаганој шетњи, довољно је само да начините тај први корак.

Углавном су викендом велике гужве, поготово кад је лепо време, тако да искористите то време да истражите делове тврђаве који нису тако посећени, где год да се упутите „не гине“ вам упала мишића.

Базени и плаже
Фото: Градске инфо

Три градска базена красе Нови Сад чиме се идеално уклапају у нашу листу места за рекреацију Новосађана.

То су базени на СПЕНС-у, Сајмишту и Сланој бари, познати по окупљању спортиста и рекреативаца који траже спас од жеге у врелим летњим данима.

Овом „триу“ ће се кроз неко догледно време придружити и комплекс базена у Футогу, који ће бити такође намењен грађанима на коришћење.

Осим Штранда и Официрца, базени су синоним за купалишну сезону у Новом Саду, можда и омиљена купалишта међу омладином, јер садрже све елементе уређеног места за расхлађивање и рекреацију.

И наравно како без нашег Штранда, најлепше уређене плаже на читавом току Дунава, симбола нашег града и лета у Новом Саду, наш Штранкидики.
Фото: Градске инфо

Толико је текстова о Штранду, али мало тога може да опише сву његову аутентичност и посебност.

Поред Штранда, Нови Сад обилује пешчаним плажама са обе стране Дунава, не треба много труда да се обиђу све плаже, уз бицикл ниједна плажа није далеко, можда у том истраживању настану најлепше фотографије.

Бициклистичке стазе
Фото: Градске инфо

Можда и најлепши вид рекреације, зато што много лепота можете видети и доживети захваљујући бициклу.

Једна од главних карактеристика Новог Сада је раван терен који га чини идеалним за развој бициклизма.

Љубав према бициклима је разлог за такав „boom на стазама, толико да по томе наш град, можемо рећи, постаје конкурент градовима у Европи односно Холандији.

Град Нови Сад континуирано улаже средства у проширење мреже бициклистичких стаза које се тренутно простиру на површини преко 90 километара.
Фото: Градске инфо

Мало који град може да се похвали међународном стазом EuroVelo 6, која се простире од Атлантика до Црног мора, зато запрљајте точкове и провозајте се по прелепој стази уз Дунав.

Јесте да је то одлична кардио вежба, али нема потребе за бригом, само понесите флашицу воде и нешто слатко, качкет на главу и педале под ноге.

Изађите из куће, опремите се адекватном обућом и одећом и пустите музику као мотивацију, рекреација није ништа друго него уживање у покрету.

Маша Маџгаљ

Knjige Novosađani, a ne zvona i praporci

Преузмите андроид апликацију.