Obično kada dogovorimo da odemo u kafić sa nekim, to formulišemo kao „odkazak na kafu“, iako neki od nas ni ne konzumiraju ovo piće. Pa se postavlja pitanje, šta naručiti kada sednemo u kafić?
Prvo, ovo pitanje ne može da se razreši bez da pomenemo podelu kafića u Novom Sadu, pošto prsečan građanin Novog Sada neće naručiti isto piće u kafiću u svom kraju i na primer u Petrusu. „Fensi“ kafići, stacionirani obično u centru zahtevaju nešto veću koncentraciju. Tada je znatno sužen izbor, pogotovo kada ste u društvu pa se nameće dodatni pritisak da naručite alkoholno piće, tako se u ovim slučajevima čuvena rečenica „ajmo na kafu“ pretvori u „ajmo na pivo“.
Ukoliko konzumirate alkohol i volite točeno pivo, nemate šta da brinete, gotovo svaki kafić u Novom Sadu ima raznovrsnu ponudu točenih piva. Jedino što vas može „koštati“ u ovoj situaciji jeste da naručite „malo“ točeno (0,33ml). Samo po sebi nije strašno popiti malo pivo, ali postoji mogućnost da neko ko sedi sa vama naruči veliko, još ako ste muškarac kada je ta neka osoba žena, onda to može dovesti do neprijatnosti.
Ukoliko vam se ne pije pivo, zapravo ne postoji nijedna „bezbedna“ opcija da ostanete na alkoholnim pićima.
Bilo šta drugo može da pošalje pogrešnu poruku, da želite da se napijete, a pričamo o odlasku u kafić, ne izlasku. Ovoj premisi će se svakako usprotiviti ljubitelji vina, međutim legenda kaže da niko nikada nije stao na jednoj čaši vina, a oni što tvrde da su posle tri čaše vina „skroz trezni“, obično završe na nekoj žurci isto veče, što nije loše, ukoliko vam je to cilj.
Solidna opcija može biti i džin tonik, ali u kafićima u kojima se to uklapa u „koncept“ kafića.
Kada kažemo uklapa u koncept, to znači da ne naručujete džin tonik u pivnici, jer osim što postoji mogućnost da vas konobar zamrzi (nikad se ne zamerajte konobarima), postoji mogućnost da to piće ne liči na ono što ste želeli da naručite, kao i mogućnost da vam se čitav kafić smeje. Ipak u većini kafića i barova džin tonik je izvrstan izbor, pogotovo za devojke, jer je sladunjav i nema mnogo alkohola, što ne znači da vas od 5 čaša neće boleti glava sutradan.
Preostala nam je žestina, odmah da napomenem vinjak je apsolutno „ne“. Nemojte misliti da imam išta protiv ovog pića, ali jednostavno to je alkohol koji se kupuje u bučici na trafici, kao i šljivovica, u tome je prosto čar. Ukoliko se odlučite za vinjak u kafiću, nećete se svideti ljudima koji ne vole vinjak, a sudiće vam i oni koji ga konzumiraju, jer rušite pomenutu tradiciju ispijanja vinjaka ispred trafike sa društvom.
Rakija takođe nije opcija, ukoliko niste prešli prag od 45 godina, pa je ta jedna rakijica „za zdravlje“(u većini slučajeva naručena uz kaficu). Naravno moramo pomenuti i viski. Ovo pravilo važi za sva pića, ali pogotovo za viski. Ukoliko ga ne volite, nemojte da ga pijete da bi ličili na Tomija Šelbija u seriji „Birmingemska banda“, jer nećete. Jedina replika slična seriji, će biti u vidu računa koji vam konobar donese, kada ćete se setiti da niste gangster iz Birmingema, već da još uvek živite sa roditeljima.
Sada kada smo prošli kroz alkoholna pića, vreme je da se posvetimo ovim „zdravijim“ varijantama.
Treba prvo da napomenemo da kafa nije zdrava, čak ni ona sa sojinim mlekom, pa ni ona sa zaslađivačem, a za ljude koji piju kafu bez kofeina, nema saveta koji im mogu pomoći. Naravno mnoge stvari koje konzumiramo tokom dana su nezdrave, tako da nije poenta ne piti kafu, već je ne treba smatrati zdravijom zamenom nekog drugog pića. Bilo da preferirate espreso, domaću, iz kesice ili neku drugu vrstu ovog napitka, ona je uvek siguran izbor u kafićima preko dana. Nemojte naručivati kafu nakon 20 časova, jer se mašine za pripremanje kafe moraju oprati pre kraja radnog vremena.
Takođe morate uzeti u obzir sa kim sedate na kafu, jer će vas „oldskul kafedžije“ često osuditi za poručivanje kapućina, sa argumentacijom da je jedina „prava kafa“, takozvana „mala puna“, koju pomenuti popiju kao šot i onda pijuckaju čašu vode preostalih sat vremena (čaša vode sa kafom se podrazumeva, konobar koji vam je ne donese je, ili mlad ili vas ne voli).
Čaj ume da bude savršen topli napitak za sve koji ne piju kafu, a seli su sa prijateljem koji je pije. Ne bi bilo fer da se ne naglasi da poput kafe i čaj sadrži kofein, međutim on se razlikuje od onog kofeina iz kafe. Nivo kofeina u čaju zavisi od brojnih faktora, uključujući način i vreme pripreme. Ukoliko se čaj priprema na višoj temperaturi i ako se duže drži u vodi tokom pripreme nivo kofeina će biti veći. Zbog određenih supstanci koje se nalaze u čaju, kofein koji se unosi pijenjem čaja ima slabije ali dugotrajnije dejstvo od kofeina iz kafe.
Sada kada ste upućeni u sastav čaja, treba istaći da oni zaista jesu zdravi. Tako da ukoliko imate strpljenja da čekate dok vam konobar nabraja sve vrste čaja koje ima (ne možete naručiti samo „voćni“, jer postoji minimum 10 vrsta u kafiću) i ukoliko ste dovoljno spretni i inteligentni da koristite „posebne“ šolje za čaj u kafićima (a da se prtom ne ošurite vrelom vodom) čaj je savršeno rešenje.
U tipične tople napitke spada i topla čokolada sa kojom je uvek „lutrija“, zbog više faktora. Prvi je taj da, verovali ili ne, veliki broj šankera ne ume da pripremi ovaj napitak, jer ne zna ili ne želi da prati uputstvo propisano na kesici, drugi faktor je direktno povezan sa prvim, a odnosi se na mrzovolju osoblja da je priprema, te će vam u više navrata reći da su istekle zalihe, iako u magacinu stoji kutija sa kesicama smeše za crnu i belu toplu čokoladu.
Kada je reč o ceđenim sokovima i tu se mogu razbiti određeni stereotipi.
Iako po sastavu većina jesu zdravi, mnogo zavisi od njihovog skladištenja. Mnogo puta aparati za preradu ceđenih sokova mogu biti nehigijenski i vremenom razviti određene bakterije. Međutim, iako je većina nas upoznata sa tim rizikom, opet se odlučujemo na ceđene sokove, kao najzdravije rešenje kada sednemo u kafić.
Limunada i ceđena pomorandža su „klasici“ koje možete naći u svakom kafiću (ukoliko im nije baš tad ponestalo voća), već kod ceđenog grejfruta postoje ograničenja, dok moderne „mućkalice“, možete pronaći u nešto luksuznijim lokalima. Preporuka je da ne tražite „vitaminske bombe“ i ostale mikseve u skromnijim kafićima, jer ćete uz već sad uobičajni gnev konobara, izazvati i gnev šankera koji mora to sve da priprema.
Ukoliko želite da ispijate sokove duginih boja iz teglica za džem po apsurdnim cenama, radite to u kafićima koji imaju u ponudi ovu vrstu osveženja (prepoznaćete ih po šarenim kartama za piće). Isto važi i za smutije i ostale šejkove, inače taj list spanaća koji ćete popiti iz blendera vas neće učiniti Popajem.
Prerađeni sokovi ni ne spadaju u kategoriju zdravih, te ćemo taj deo preskočiti.
Oni su možda i najzahvalnija opcija za osoblje kafića od svih navedenih. Sve što je potrebno je čista čaša, i otvarač za flaše. Do komplikacija dolazi kada usred letnje sezone u toj čaši ne dobijete dve-tri kocke leda i parče limuna (ili narandže). kao što je istaknuto više puta u ovom tekstu, postoje dva razloga za tako nešto: 1.nema leda i nije nasečen garniš (komadići voća) 2. konobar vas ne voli.
Uvek možete izbeći i takvu neprijatnost i naručiti flašicu vode. Pripazite velika je razlika između flašice i čaše vode, jer jednu plaćate, drugu ne (kao što već i znate). Poručivanje čaše vode je samo još jedan od mnogobrojnih primera kako da navučete „gnev“ konobara. Jedini gori odgovor na „izvolite“ od poručivanja čaše vode je „ništa hvala“, taj odgovor će verovatno u budućnosti biti kažnjiv zakonom, poput pušenja u zatvorenom prostoru.
Pre nego što se sledeći put uputite u kafić, prisetite se ovog teksta i razmislite o posledicama svoje narudžbine, pre nego što se obratite konobaru, ili shvatite ovaj tekst kao šalu (što i jeste) i naručite šta vam prvo padne na pamet, ne zaboravite da date bakšiš divnom osoblju (dobra strategija da vas zavole) i uživajte.
Putem naše anakete otkrijte nam koje piće najčešće konzumirate u kafićima, a ujedno ćete videti i koliki procenat građana se odlučuje za isto.
Novosađani predlagali, Grad usvojio – koji predlozi građana sa platforme „TvojGrad“ su zaživeli?
Preuzmite android aplikaciju.