Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосађани, шта наручујете када седнете у кафић? (АНКЕТА)

Обично када договоримо да одемо у кафић са неким, то формулишемо као „одказак на кафу“, иако неки од нас ни не конзумирају ово пиће. Па се поставља питање, шта наручити када седнемо у кафић?
Фото: Градске инфо

Прво, ово питање не може да се разреши без да поменемо поделу кафића у Новом Саду, пошто прсечан грађанин Новог Сада неће наручити исто пиће у кафићу у свом крају и на пример у Петрусу. „Фенси“ кафићи, стационирани обично  у центру захтевају нешто већу концентрацију. Тада је знатно сужен избор, поготово када сте у друштву па се намеће додатни притисак да наручите алкохолно пиће, тако се у овим случајевима чувена реченица „ајмо на кафу“ претвори у „ајмо на пиво“.

Уколико конзумирате алкохол и волите точено пиво, немате шта да бринете, готово сваки кафић у Новом Саду има разноврсну понуду точених пива. Једино што вас може „коштати“ у овој ситуацији јесте да наручите „мало“ точено (0,33мл). Само по себи није страшно попити мало пиво, али постоји могућност да неко ко седи са вама наручи велико, још ако сте мушкарац када је та нека особа жена, онда то може довести до непријатности.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Уколико вам се не пије пиво, заправо не постоји ниједна „безбедна“ опција да останете на алкохолним пићима.

Било шта друго може да пошаље погрешну поруку, да желите да се напијете, а причамо о одласку у кафић, не изласку. Овој премиси ће се свакако успротивити љубитељи вина, међутим легенда каже да нико никада није стао на једној чаши вина, а они што тврде да су после три чаше вина „скроз трезни“, обично заврше на некој журци исто вече, што није лоше, уколико вам је то циљ.

Солидна опција може бити и џин тоник, али у кафићима у којима се то уклапа у „концепт“ кафића.

Када кажемо уклапа у концепт, то значи да не наручујете џин тоник у пивници, јер осим што постоји могућност да вас конобар замрзи (никад се не замерајте конобарима), постоји могућност да то пиће не личи на оно што сте желели да наручите, као и могућност да вам се читав кафић смеје. Ипак у већини кафића и барова џин тоник је изврстан избор, поготово за девојке, јер је сладуњав и нема много алкохола, што не значи да вас од 5 чаша неће болети глава сутрадан.

Фото: Unsplash/Jez Timms

Преостала нам је жестина, одмах да напоменем вињак је апсолутно „не“. Немојте мислити да имам ишта против овог пића, али једноставно то је алкохол који се купује у бучици на трафици, као и шљивовица, у томе је просто чар. Уколико се одлучите за вињак у кафићу, нећете се свидети људима који не воле вињак, а судиће вам и они који га конзумирају, јер рушите поменуту традицију испијања вињака испред трафике са друштвом.

Фото: Unsplash/Adam Jaime

Ракија такође није опција, уколико нисте прешли праг од 45 година, па је та једна ракијица „за здравље“(у већини случајева наручена уз кафицу). Наравно морамо поменути и виски. Ово правило важи за сва пића, али поготово за виски. Уколико га не волите, немојте да га пијете да би личили на Томија Шелбија у серији „Бирмингемска банда“, јер нећете. Једина реплика слична серији, ће бити у виду рачуна који вам конобар донесе, када ћете се сетити да нисте гангстер из Бирмингема, већ да још увек живите са родитељима.

Сада када смо прошли кроз алкохолна пића, време је да се посветимо овим „здравијим“ варијантама.

Треба прво да напоменемо да кафа није здрава, чак ни она са сојиним млеком, па ни она са заслађивачем, а за људе који пију кафу без кофеина, нема савета који им могу помоћи. Наравно многе ствари које конзумирамо током дана су нездраве, тако да није поента не пити кафу, већ је не треба сматрати здравијом заменом неког другог пића. Било да преферирате еспресо, домаћу, из кесице  или неку другу врсту овог напитка, она је увек сигуран избор у кафићима преко дана. Немојте наручивати кафу након 20 часова, јер се машине за припремање кафе морају опрати пре краја радног времена.

Фото: Pixabay
Такође морате узети у обзир са ким седате на кафу, јер ће вас „олдскул кафеџије“ често осудити за поручивање капућина, са аргументацијом да је једина „права кафа“, такозвана „мала пуна“, коју поменути попију као шот и онда пијуцкају чашу воде преосталих сат времена (чаша воде са кафом се подразумева, конобар који вам је не донесе је, или млад или вас не воли).

Чај уме да буде савршен топли напитак за све који не пију кафу, а сели су са пријатељем који је пије. Не би било фер да се не нагласи да попут кафе и чај садржи кофеин, међутим он се разликује од оног кофеина из кафе. Ниво кофеина у чају зависи од бројних фактора, укључујући начин и време припреме. Уколико се чај припрема на вишој температури и ако се дуже држи у води током припреме ниво кофеина ће бити већи. Због одређених супстанци које се налазе у чају, кофеин који се уноси пијењем чаја има слабије али дуготрајније дејство од кофеина из кафе.

Сада када сте упућени у састав чаја, треба истаћи да они заиста јесу здрави. Тако да уколико имате стрпљења да чекате док вам конобар набраја све врсте чаја које има (не можете наручити само  „воћни“, јер постоји минимум 10 врста у кафићу) и уколико сте довољно спретни и интелигентни да користите „посебне“ шоље за чај у кафићима (а да се пртом не ошурите врелом водом) чај је савршено решење.

Фото: Pixabay/andergrin

У типичне топле напитке спада и топла чоколада са којом је увек „лутрија“, због више фактора. Први је тај да, веровали или не, велики број шанкера не уме да припреми овај напитак, јер не зна или не жели да прати упутство прописано на кесици, други фактор је директно повезан са првим, а односи се на мрзовољу особља да је припрема, те ће вам у више наврата рећи да су истекле залихе, иако у магацину стоји кутија са кесицама смеше за црну и белу топлу чоколаду.

Када је реч о цеђеним соковима и ту се могу разбити одређени стереотипи.

Иако по саставу већина јесу здрави, много зависи од њиховог складиштења. Много пута апарати за прераду цеђених сокова могу бити нехигијенски и временом развити одређене бактерије. Међутим, иако је већина нас упозната са тим ризиком, опет се одлучујемо на цеђене сокове, као најздравије решење када седнемо у кафић.

Фото: Unsplash/Francesca Hotchin

Лимунада и цеђена поморанџа су „класици“ које можете наћи у сваком кафићу (уколико им није баш тад понестало воћа), већ код цеђеног грејфрута постоје ограничења, док модерне „мућкалице“, можете пронаћи у нешто луксузнијим локалима. Препорука је да не тражите „витаминске бомбе“ и остале миксеве у скромнијим кафићима, јер ћете уз већ сад уобичајни гнев конобара, изазвати и гнев шанкера који мора то све да припрема.

Уколико желите да испијате сокове дугиних боја из теглица за џем по апсурдним ценама, радите то у кафићима који имају у понуди ову врсту освежења (препознаћете их по шареним картама за пиће). Исто важи и за смутије и остале шејкове, иначе тај лист спанаћа који ћете попити из блендера вас неће учинити Попајем.

Прерађени сокови ни не спадају у категорију здравих, те ћемо тај део прескочити.

Они су можда и најзахвалнија опција за особље кафића од свих наведених. Све што је потребно је чиста чаша, и отварач за флаше. До компликација долази када усред летње сезоне у тој чаши не добијете две-три коцке леда и парче лимуна (или наранџе). као што је истакнуто више пута у овом тексту, постоје два разлога за тако нешто: 1.нема леда и није насечен гарниш (комадићи воћа) 2. конобар вас не воли.

Фото: Градске инфо

Увек можете избећи и такву непријатност и наручити флашицу воде. Припазите велика је разлика између флашице и чаше воде, јер једну плаћате, другу не (као што већ и знате). Поручивање чаше воде је само још један од многобројних примера како да навучете „гнев“ конобара. Једини гори одговор на „изволите“ од поручивања чаше воде је „ништа хвала“, тај одговор ће вероватно у будућности бити кажњив законом, попут пушења у затвореном простору.

Пре него што се следећи пут упутите у кафић, присетите се овог текста и размислите о последицама своје наруџбине, пре него што се обратите конобару, или схватите овај текст као шалу (што и јесте) и наручите шта вам прво падне на памет, не заборавите да дате бакшиш дивном особљу (добра стратегија да вас заволе) и уживајте.

Путем наше анакете откријте нам које пиће најчешће конзумирате у кафићима, а уједно ћете видети и колики проценат грађана се одлучује за исто.

Шта ви наручујете када седнете у кафић?
Min votes count should be 1

Novosađani predlagali, Grad usvojio – koji predlozi građana sa platforme „TvojGrad“ su zaživeli?

Преузмите андроид апликацију.