Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Новосађани, срећан вам Дан присаједињења!

Уколико се вратимо у прошлост, разумећемо да је данас велики дан!
Фото: Градске инфо

Дан када је 1918. године Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Пре тачно 103 године велика скупина људи у нашем граду показала је одлучност у борби за своје идеале и, за то време, веома ретку, слогу. Тада је 757 посланика једногласно донело одлуку да се историја промени.

Пред саму Велику народну скупштину постојале су две струје које су имале различите идеале о будућности Војводине.

Прва је заступала идеју да се Војводина прикључи Краљевини Србији, док је друга заступала идеју да се повеже са Народним већем Словенаца, Хрвата и Срба у Загребу, након чега би се касније створила јединствена југословенска држава.

Родољубље Светозара Милетића (Први део)

Колико је наш народ био испред свог времена, те политички зрео, сведочи и чињеница да су на Новембарској скупштини  1918. године учествовале и жене, иако у то време у европским државама оне још увек нису имале право гласа.

Чуди ли вас онда што и даље важимо за град коме се међу првим епитетима преписује да је толерантан и да негује различитости?

Само дан раније, 24. новембра 1918. године и Скупштина у Срему се, такође, изјаснила о прикључењу Краљевини Србији.

Идеју о присаједињењу Краљевини Србији везујемо за неуморну борбу Светозара Милетића и основне постулате његове политике.

Међутим, посебна величина придаје се Јаши Томићу који је, у то време, са својим следбеницима активно заговарао ставове да стварање Војводине, какву данас знамо, може да буде остварено искључиво путем присаједињења.

На овај начин уједињено је српство са обе стране Дунава и Саве, те основи наше државне политике вуку корене управо из потеза које су наши преци направили овом приликом.

Како је Миша Димитријевић укрцан на воз смрти?

Доношење ове одлуке сматра се једним од најзначајнијих догађаја на простору на коме већ вековно Нови Сад мирно лежи и веома битним догађајем за, генерално, целу Србију.

На овај начин, пре свега српско, али и целокупно словенско становништво испунило је своју тежњу да буде ослобођено у јужној Угарској, те да на крају Првог светског рата постане део заједничке државе.

На данашњи дан донета је исправна, историјски утемељена државотворна одлука која је допринела суштинском капитализовању идеје о настанку Војводине.

25. новембар узима се за круну једног великог рата, те вишевековне тежње Срба за заједничком државом.
Фото: Градске инфо

Градоначелник Милош Вучевић ће данас, заједно са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радoмировић, представницима Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и Савеза бачких Буњеваца традиционално положити венце од ловоровог листа на Спомен – плочу која се налази на Тргу слободе.

На овај начин, као Град и потомци наших славних предака, не допуштамо да млађе генерације расту и сазревају незнајући зашто је данашњи датум веома битан за српску нацију.

Потребно је да, као и некада, донесемо велике и кључне одлуке које се ослањају на догађаје из прошлости, попут тежње за заједништвом и окретања леђа идеји о парцијалном отуђивању одређених делова Србије, али да, иако ослоњени на прошлост, увек гледамо само напред – у будућност!

 

Преузмите андроид апликацију.