Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новогодишње манифестације у Новом Саду све привлачније у Европи (ФОТО)

Традиција украшавања градова током зимских празника у Европи није више никакав новитет. У великим градовима Европе ово је стална појава током зимских месеци.
Фото: Градске инфо
У Новом Саду су све популарније новогодишње манифестације попут „Winter Fest-а“/ „Зимзоленда“, „Ледене шуме“ и „Божићне чаролије“ које освајају срца, како Новосађана, тако и туриста.
О чему је реч?

2016. године одржан је први новогодишњи фестивал у Новом Саду под називом „Новосадски Winter Fest“. Концепт овог фестивала био је први такав у Србији, а по угледу је на све веће европске градове.

„Новосадски Winter Fest“ одржава се сада већ традиционално шесту годину на Тргу слободе и овај ушушкани фестивал доприноси шармантности самог центра града у снежним данима. Фестивал чине дрвене кућице у којима се крију разни продавци, како куваног вина и разних посластица, тако и сувенира из Новог Сада.

„Новосадски Winter Fest“ или како је још познато на дрштвеним мрежама „Новосадски Зимзоленд” нуди својим посетиоцима доста забаве. Наиме, док се пробијате кроз масу и кућице, можете послушати извођења неких од занимљивих градских бендова, али и повести најмлађе чланове да уживају у „Распеваној новогодишњој јелци“ коју чине дечји новосадски хорови.

Фото: Градске инфо

Такође поред музике, хране и пића, ту је и добро познати фијакер са којим се посетиоци феста могу провозати и додатно уживати у бајковитом призору.

Управо сам град Нови Сад, који је по себи магичан, додатно је дочарао празничну атмосферу и тако уврстио по први пут, овај наш град у Србији, на листу на листу најбољих божићних дестинација Европе сајта „European Best Destinations“ .

2019., само три године након организовања овог фестивала, Нови Сад је уврштен на листу европских градова за које се може гласати и који улазе у конкуренцију за најлеши европски, божићно/новогодишњи фестивал.

Наравно да то није само „Новосадски Winter Fest“, ту је и чувена „Ледена шума“ – бајковито клизалиште смештено у Дунавском парку, а које личи на прави мали град јер поред огромног клизалишта међу крошњама и језером, ту је и топао напитак, зимски базар и све што вам је потребно за комплетни доживљај.
Фото: Градске инфо

Поред ове две манифестације ту је и однеадвни фестивал „Божићна чаролија“ који почиње у децембру и траје до јанура односно још неколико дана након православног Божића. Овај фестивал нуди посетиоцима Новог Сада новогодишњи базар на још једној популарној дестинацији у граду, на платоу исред тржног центра Променада.

Читав концепт новогодишњих манифестација у Новом Саду почиње нешто касније за разлику од европских манифестација због православних празника који се празнују код нас, али се зато ни мало не заостаје за чувеним европским дестинацијама.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novosadski Zimzolend (@zimzolend)

Углавном примат божићних и новогодишњих фестивала носе главни градови у Европи, попут Будимпеште, Беча, Прага, али и мањи градови, чешће немачки и француски.

Међутим за врло кратко време, почевши од 2016. године Нови Сад је постао незабилазна децембарска дестинација за европске туристе. Наше манифестације представљају одличну божићну туру која је занимљива и можемо слободно рећи да парира свим новогодишњим базарима са дугом европском традицијом.

Фото: Градске инфо
Велики пораст европских туриста
Од 2017. године званично почиње да се бележи раст туриста у зимском периоду. У периоду од новембра до децембра 2018. године забележено повећање туриста у граду за 10 одсто више, него у истом периоду 2017. године. Док се 2018. године у јануару месецу бележи и повећање ноћења за 31.2 одсто у односу на 2017. годину.

2019. године Нови Сад је доживео генерално туристички бум када је оборен број посећености страних туриста, али је 2021. година надмашила и ту годину туризма.

Зимска новосадска чаролија итекако привлачи туристе, према извештају ТОНС-а, децембар 2021. године је забележио пораст туриста од 7.3 одсто у односу на годину несметаног туризма, односно на годину пре короне – 2019.

Према подацима Туристичке организације Новог Сада (ТОНС), бележи се да је у првим месецима ове године године, у Новом Саду, оборен рекорд посета, поготово уколико се пресек врши на читаву годину, онда је претходне 2021. године забележен раст ноћења туриста од 87.5 одсто.

Према подацима ТОНС-а сматра се да управо новогодишња, фестивалска понуда једна је од ствари која привлачи европске туристе.

Бележи се да највише туриста долази из околних земаља, Румуније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, али и Немачке, Мађарске, Русије, Аустрије и Бугарске.
Фото: Градске инфо
Европски божићно/новогодишњи фестивали – препознатљивост и обележје европског туризма

Божићни сајмови у градовима Европе представљају прави мали рај, како за туристе, тако и за сам град.

Сајмови у Будимпешти, Бечу, Бриселу, Базелу, Љубљани, Дизелдорфу, Лајпцигу, Лондону, Манчестеру, Мецу, Талину и Загребу, постају главно туристичко обележје града и тиме доприносе великом броју туриста и повећању туристичког буџета.
Будимпешта је према сајту European Best Destinations, већ два пута за редом проглашена најбољим божићним сајмом у Европи, што у месецима који следе, чини Будимпешту једну од најатрактивнијих дестинација.

2019. године изашли су подаци да је божићни фестивал у Бечу оборио рекорд у односу на прошле године, са зарадом од чак 793 милиона евра. Свакако је да сви велики градови Европе који практикују новогодишњу расвету, базаре и добру понуду, од оваквог концепта могу додатно да допринесу посећености и упознавању са историјом и културом града, као и државе.

Код нас су све чешће понуде туристичких агенција које за јефтине паре у предстојећим месецима, нуде превоз и посету божићним и новогодишњим фестивалима. Одзиви на овакве туре су све бројнији међу грађанима Србије, али и грађанима Новог Сада.

Надамо се да ће једном у будућности, Нови Сад понети титулу најбољег новогодишњег фестивалског града, као што је то био случај са овом годином када је Нови Сад препознат као град културе и да ће то допринети додатном развоју туризма града јер делује да смо већ на добром путу.

Novosadski dani piva okupili ljubitelje kraft piva i rokenrola iz čitave Srbije (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.