Početna > Svet
Svet

„Novogodišnja staza“ u Beču ponovo posle dve godine

Prethodne dve godine je omiljena manifestacija proslave Nove godine u centru glavnog grada Austrije pod nazivom „Novogodišnja staza“ zbog pandemije bila otkazana.
Foto: Pixabay/blende12

Ove godine sve je spremno za najveći doček u Austriji. Na šest lokacija u centru Beča okupiće se oko 800.000 ljudi iz čitavog sveta.

Na stazi dugoj oko kilometar i po uz brojne gastronomske specijalitete ljubitelji svih vrsta muzike moćiće da uživaju uz pop, rok, soul, haus kao i uz valcere. Program počinje od 14 sati i traje do dva sata posle ponoći. O

sim muzičkih nastupa uživo, Bečlije i njihove goste zabavljaće i didžejevi a spremni su i brojni programi za decu. „Novogodišnja staza“ počinje od trga Frajung, preko trga Am Hof, Graben-a, trga ispred katedrale Sv. Stefana, ulice Kertnerštrase do Nojen Markt-a.

Posebno omiljena je staza klasične muzike na Graben-u.

Tokom poslepodnevnih časova na tom trgu su u ponudi besplatni kursevi valcera koji se nakon nekoliko taktova pretvore u balsku dvoranu na otvorenom. Tradicionalno u ponoć pleše se Dunavski valcer a čuveni sat Pumerin na katedrali otkucava ponoć. Sat Pumerin zvoni samo za posebne prilike a zvonjavu prenose radio i tv-stanice uz Štrausov Dunavski valcer.

Osim proslave na „Novogodišnjoj stazi“ za posetioce su spremne brojne izložbe, koncerti, opere, operete. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno u novogodišnjoj noći igra „Slepi miš“ Johana Štrausa. Novogodišnje jutro počinje čuvenim koncertom Bečke filharmonije u 11.15 sati koji se uživo prenosi na trgu ispred katedrale Sv. Stefana.

Koliko Bečlije troše na božićne poklone?

 

Preuzmite android aplikaciju.