Почетна > Бизнис
Бизнис

Ново налазиште литијума у САД могло би бити међу највећим налазиштима на свету

Налазиште литијума недавно откривено дуж границе Неваде и Орегона у САД могло би бити међу највећим налазиштима на свету.
Фото: Танјуг/AP Photo/John Locher

Вулканолози и геолози из Америчке корпорације за литијум, ГНС науке и Орегонског државног универзитета објавили су налазе у чланку за „Сајенс адвансис“, пренео је Фокс бизнис.

Налазиште се налази у кратеру МекДермит, дугачком око 45 километара и широком 35 километара.

Верује се да се у кратеру налази око 20 до 40 милиона метричких тона литијума.

Белгијски геолог Анук Борст рекла је за „Кемистри ворлд“ да би налази „могли да промене динамику литијума на глобалном нивоу, у смислу цене, сигурности снабдевања и геополитике“.

Геополитички стратег Петер Зајхан рекао је за Фокс бизнис да геологија „изгледа обећавајуће“, али је упозорио да није „било значајних истраживања у тој области“.

„Очигледно (је) вредно истраживања. Дефинитивно не вреди мењати ничије средњорочне планове. Ипак“, рекао је Зајхан, тврдећи да изградња инфраструктуре за обраду треба да буде приоритет.

Он је истакао да без обзира на то одакле се добија руда, „знамо да ћемо морати да будемо у могућности да прерадимо литијумову руду у концентрат да бисмо направили литијум (метал), батерије и слично“.

Epl osporio francuske nalaze da ajfon 12 zrači više od dozvoljenog

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке