Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ново истраживање дошло до неочекиваних закључака: Љубав на први поглед не постоји?

И док многи верују у љубав на први поглед, наука се не би баш сложила са тим.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Док многи верују у љубав на први поглед, постоје особе које тврде супротно и сматрају да се љубав постепено „гради“, а такву тезу заступа и наука.

Према студији објављеној у часопису Јоурнал оф тхе интернатионал ассоциатион фор релатионсхип ресеарцх, љубав на први поглед готово увек представља „снажну почетну привлачност“, односно пожуду.

Истраживање, у којем је учествовало 200 испитаника (од чега 60 одсто жена), било је подељено у три фазе: интернетска анкета, лабораторијска студија и сусрети уживо, који су трајали највише 90 минута.

Након састанка са супротним полом, учесници студије су упитани да ли су осетили нешто попут љубави на први поглед и у којој мери им је та особа била физички привлачна, а то се мерило кроз интимност, преданост и страст.

Само 32 испитаника су рекла да су осетили љубав на први поглед, најзаступљенија компонента била је привлачност, док су интимност и преданост изостале. Љубав на први поглед углавном су доживели само мушкарци, а занимљиво је да ниједан такав доживљај није био узајаман.

Zašto ljudi plaču?

Преузмите андроид апликацију.