Почетна > Србија
Србија

Новим буџетом за капиталне пројекте издвојено 423 милијарде динара

Буџетом за 2023. годину за капиталне пројекте, односно развој инфраструктуре предвиђено је 423,9 милијарди динара, односно 3,6 милијарди евра, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да је ова сума већа три пута од оне која је у исту сврху улозена у периоду од 2008 до 2012. године.
Фото: Градске инфо

Обраћајући се посланицима у Скупштини Србије где се расправља о предлогу буџета за следећу годину он је истакао да су пруге пре 2012. године биле у катастрофалном стању, а да данас Београд и Нови Сад спаја брза пруга, те да се завршетак брзе пруге до Суботице очекује 2025. године.

Према његовим речима, буџетом за 2023. је предвиђено пројектовање брзе пруге до Ниша, па ће грађани Србије 2028. године моћи да путују брзом пругом од Ниша до Будимпеште.

Навео је такође да је предвиђена и обнова 150 километара пруге Сталаћ – Краљево – Рудница, реконструкција пруге Ваљево – Врбница, што ће, након обнове дела пруге Ресник – Ваљево, значити да је пруга Београд – Бар, са српске стране, потпуно обновљена.

Весић је додао и да су предвиђене паре за постројења за прераду и пречишћавање отпадних вода, као и 6.095 км канализације у 110 локалних самоуправа као и за изградњу постројења за управљање отпадом, што ће обухватити 3,4 милиона људи.

Оценио је да се све што се чуло у парламенту, сводило на то да у влади постоје рециклирани кадрови.

„Хвала богу, има ко и да вас рециклира, пошто ви нисте никакви кадрови, и нисте у стању да урадите ништа, ни да грађанима понудите било ста”, рекао је Весић.

Изнео је очекивање да пошто није чуо ниједну примедбу на буџет, да опозиција за њега гласа.

“Ко гласа против буџета, он је против свих пројеката, против Моравског, Фрушкогорског коридора, брзе пруге, ауто-пута Кузмин – Сремска Рача, аутопута Пожега – Бољаре, Пожега – Котроман” рекао је Весић И додао да грађани треба јасно да виде ко је за развој Србије, а ко за политиканство.

U Beogradu 19 građevinskih kompanija iz Turske sa domaćim privrednicima

Преузмите андроид апликацију.