Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Нови Сад уз остале престонице културе на заједничкој изложби у Паризу

Фотографије из три земље и три града Европске престонице културе нашле су се на изложби „Transitory“ која је отворена јуче, 25. новембра у Културном центру Србије у Паризу.
Фото: НС ЕПК 2022

Еш-сур-Азлет (Луксембург), Каунас (Литванија) и Нови Сад (Србија) наредне године, 2022. славиће заједничке заоставштине, најаву новог замаха, динамику на делу за замишљање и изградњу будућности, те отуда идеја да се направи заједничка изложба.

Амбасаде ове три државе су заједнички одредиле кустоса Марка Офреза да направи селекцију фотографа и њихових фотографија које ће бити изложене.

Идеја кустоса је да се три града представе из угла субјективних израза и приступа, а не из туристичког или промотивног угла.

„Снимљене у Еш-сур-Алзет, Каунасу и Новом Саду, фотографије које су овде представљене публику позивају у својеврсну шетњу кроз простор и време. Из овог инсценирања фрагментираних представа, код посматрача рађа се осећај припадности – лица, зграде, објекти претварају се у симболе заједничке и флуидне културе“, рекао је кустос Марк Офреза.

Фото: НС ЕПК 2022

Нови Сад представљен је кроз фотографије Марије КовачФилипа Бојовића и Војина Ивкова. Ношена овим поетским погледима, публика лута између сенки и светла, елипси и детаља, фантазије и стварности.

Војин Ивков дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду и бави се документарном фотографијом и филмом. Освојио је бројне награде међу којима је награда публике на Док’н’Ритам фестивалу документарног филма и Golden Beggar Grand Prixx  за филм „Победници су досадни“, као и награда Европске мреже против сиромаштва за рад „Лице кризе“ и друге.

Филип Бојовић је графички дизајнер и страствени аналогни фотограф, који је такође дипломирао на Академији уметности у Новом Саду и оснивач „А3.Формат“ самоиздавачког колектива, посебно фокусираног на фанзине и фото-књиге.

Марија Ковач дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, учествовала је на бројним изложбама УЛУВ-а, Шок задруге, Галерије АТРГЕТ, а такође је била и ментор на уметничким и дизајн фестивалима широм Балкана.

Изложба ће трајати до 15. децембра, у Културном центру Србије у Паризу и отворена је за посетиоце од уторка до суботе у термину од 11.30 до 19.30 часова.

Predstava “Midlseks” u SNP-u

Преузмите андроид апликацију.