Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Нови Сад као позорница светских филмских хитова: Од холивудских класика до адаптације Толстоја

Због своје лепоте, али и због јефтиних трошкова продукције, Нови Сад је неретко служио као филмски сет за многа светска филмска остварења.
Фото: Pixabay/chummels

Листа коју ћемо вам представити је искључиво сачињена од ван регионалних остварења, која су барем за једну сцену користили прелепе делове нашег града.

1. „Чувари Замка“ (Castle Keep) 1969.

За Каменички парк какав данас знате вероватно никада не бисте ни помислили да може да послужи као гламурозна локација за снимање холивудског филма. Но, пре скоро 50 година, то заиста јесте био случај. Тако је 1968. године у овом парку, као и у самом здању дворца Марцибањи-Карачоњи, чувени редитељ Сидни Полак снимао је један необичан филм о Другом светском рату.

Радња филма прати јединицу америчких војника који 1944. године у белгијској шуми наилазе на замак са огромном ризницом уметничких дела. Убрзо потом стартује јака немачка офанзива, те малобројни амерички војници крећу у одбрану не би ли сачували сопствене животе, али и ове скупоцене примерке.

Филм је специфичан по томе што, упркос ратној тематици, стилски нагиње ка француском новом таласу, као и по присуству јаке дозе црног хумора. Предводили су га сјајни глумци Патрик О’Нил и Берт Ланкастер, а потоњег су локалци сваког јутра виђали како трчи од Петроварадинске тврђаве до дворца и назад.

2. „Гавран“ (The Raven), 2012.

Пре него што је почело систематски да се ради на ревитализацији Градића, једна холивудска екипа “окупирала” је накратко ову локацију за потребе снимања филма Гавран. Ове вести се вероватно и сећате, будући да су скоро сви медији писали о томе како је амерички глумац Џон Кјузак стигао у Србију да сними кримић инспирисан ликом и делом Едгара Алана Поа. Филм је највећим делом сниман у Београду и Будимпешти, а једна мања улога припала је и нашем глумцу Сергеју Трифуновићу.

У филму један криминалац инспирисан Поовим причама и песмама креће у крвави поход по Балтимору, а чувени писац заједно са градским детективима покушава да га ухвати. Прича је у потпуности измишљена јер прати последње дане пишчевог живота које, у реалности, и даље стоје под велом мистерије. Едгар Алан По умро је под непознатим околностима у октобру 1849. године.

3. „Рат и Мир“ (War and Peace), 1972.

Британска адаптација чувеног Толстојевог романа „Рат и мир” сматра се једном од најбољих. Продукција ове серије се за неке епизоде одлучила баш на барокни грађевине Новог Сада за своју идеалну позорницу.

Такође, треба напоменути да у поменутој серији глуми и чувена филмска звезда Ентони Хопкинс.

4. „Насиље на тргу“ (Square of Violence), 1961.

Једноставно речено, овај филм је светски, а наш. Игром случаја, ради се о још једном остварењу које прати дешавања из Другог светског рата током 1944. године. Прича је смештена у један италијански градић где локални лекар покушава да се освети Немцима за смрт свог сина. Но, све креће по злу и немачки заповедник узима неколико грађана за таоце не би ли се несрећни лекар предао окупаторима.

„Насиље на тргу“ потписује амерички продуцент, режисер и сценариста Леонардо Берцовици. Непосредно пре снимања овог остварења он се нашао на холивудској “црној листи” стваралаца за које се сматрало да су подржавали Комунистичку партију.

Филм је продуцирала домаћа кућа Ловћен филм, док је за дистрибуцију био задужен чувени амерички студио МГМ. Главну улогу у филму тумачио је Бродерик Крафорд. Прича се да су житељи Новог Сада били у прилици да присуствују снимању овог филма на главном градском тргу, чији је симбол, споменик Светозару Милетићу, био преуређен у обелиск „украшен“ кукастим крстовима.

Овом екранизацијом Другог светског рата се завршава и наша листа, наравно да је много страних филмова снимано у Новом Саду, али ми смо за вас издвојили она најпознатија. Наравно верујемо да се ни у будућности елитне филмске продукције неће либити да улице нашег града посуде за светска филмска остварења.

Istorijat novosadskih bioskopa: Od Apola i Korza do Jadrana i Arene

Преузмите андроид апликацију.