Početna > Novi Sad > Novosadske priče

Novi Sad Novosadske priče

Novi Sad je srce gastronomskog turizma!

Novi trendovi putovanja polako preusmeravaju pažnju sa masovnog turizma po velikim metropolama, na manja, alternativna mesta, poput sela i domaćinstava gde su hrana i piće centralna tačka turizma.
Foto: PrtSc/YouTube/Kuvajmo lako

I zapravo, srce gastronomskog turizma jeste ovaj deo Srbije, jer kako god da okrenemo, sve nam se vrti oko hrane.

Bilo da vas je kompas usmerio ka Sremu, Banatu ili Bačkoj, svi putevi vode ka nekom dobrom salašu, ka nekom dobrom specijalitetu i kuhinji o kojoj ćete dugo pričati svojim prijateljima.

Za nas Novosađane kažu da smo lepi zato što u “DNK’’-u nosimo gene naroda koji su nekada živeli na ovim prostorima. Isto to važi i za našu kuhinju.
Foto: PrtSc/YouTube/Kuhaj i peci

Na području Novog Sada postoji velika lepeza kuhinja na koju je uticala mešavina raznih naroda.

Svoj trag su najsnažnije ostavili Nemci, a odmah posle njih video se uticaj mađarske i slovačke kuhinje, te nam zbog toga nije strano kada nam neko traži malo sećera da začini paradajz-čorbu.

Prvi pravi kuvar u Srbiji objavio je jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori, a da je Vojvodina kolevka gurmanskih recepata potvrđuje i činjenica da je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepata u Sremskim Karlovcima.

Kada nakon nekoliko godina ponovo probaš dobro zaljućenu lalošku šniclu, odmah ti se vrati sećanje na mesto na kom si je prvi put jeo.

Onda se setiš i dobroćudnog buckastog čikice koji ti je poželeo dobrodošlicu pri ulasku na salaš, iako on, eto, tu samo sedi i uživa u plodovima svog rada, dok konobari vredno uslužuju goste.

Foto: PrtSc/YouTube/Dare 2 Cook Now
Ipak, kada pričamo o  specijalitetima, retko koji restoran može da priušti onu rapsodiju ukusa koja se može naći na meniju u nekoj od starosedelačkih porodica.

Na meniju se obično nalaze klasična jela specifična restoranima, ali da li postoji išta “naškije“ nego rinflajš sa sosom od paradajza ili mirođije? Flekice sa kupusom polako nalaze svoje mesto na jelovnicima, ali i srcima čak i mlađih Novosađana.

Nasuvo s krompirom, krompir pire i sos od luka, ili bećar paprikaš neke su od opcija kada nam se ne jede meso.

…A mesaroši ko mesaroši, oni se mogu baš svugde snaći…

Za interesantne recepte pogledajte našu kategoriju život i stil.

Da li biste i koliko daleko putovali da probate specijalitet kuće koji će vam dugo ostati u sećanju?

Ćurčijska ulica – Nekada ulica zanatlija, danas jedan od najlepših krajeva u centru grada