Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Novi Sad bi uskoro trebao da dobije Aleju zaslužnih građana

Novi Sad do sada nije imao prostor ni na jednom od gradskih groblja gde bi se sahranjivali zaslužni građani, iako je ideja o tome postojala još ranije.
Foto: JKP Lisje

Na Novom groblju u Novom Sadu već postoji Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara, gde su između ostalih sahranjeni Stevan Doronjski, Jovan Veselinov – Žarko, Jovan Beljanski – Lala i Marko Peričin – Kamenjar.

Osim Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara, postoji i Spomen – groblje gde se nalazi spomenik koji simbolizuje nišan – branik slobode.

Foto: JKP Lisje

Na njemu su uklesana 538 imena poginulih boraca čija tela ovde nisu preneta. Po prostranim alejama, podeljenim po ratnim godinama, razmešteno je 288 simbola. Svaki simbol označava jedan prerano ugašen život.

Foto: JKP Lisje

Prethodnih decenija  zaslužni građani sahranjivani su na Gradskom groblju, na prostoru nedaleko od Spomen groblja posvećenog poginulim borcima iz Drugog svetskog rata.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije pokrenula je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za opremanje Aleje zaslužnih građana, kako bi Novi Sad konačno dobio odgovarajuće mesto za sahranjivanje istaknutnih ličnosti.

U Aleju će se sahranjivati istaknute ličnosti uz prethodno odobrenje Grada

U Aleju će se sahranjivati istaknute ličnosti, uz prethodno odobrenje Grada, a predviđena je i mogućnost prenošenja posmrtnih ostataka zaslužnih građana sahranjenih na drugim grobljima

Takođe, prilikom odabira mesta sahranjivanja u Aleji, vodilo bi se računa o tome da ličnosti koje se sahranjuju u neposrednoj blizini budu srodnih profesija, a verovatno će biti korišćen isti tip spomenika za sve.

Tender za projektovanje Aleje zaslužnih građana traje do 15. jula, a procenjena vrednost je skoro 1,1 milion dinara.