Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад би ускоро требао да добије Алеју заслужних грађана

Нови Сад до сада није имао простор ни на једном од градских гробља где би се сахрањивали заслужни грађани, иако је идеја о томе постојала још раније.
Фото: ЈКП Лисје

На Новом гробљу у Новом Саду већ постоји Алеја народних хероја и истакнутих револуционара, где су између осталих сахрањени Стеван Дороњски, Јован Веселинов – Жарко, Јован Бељански – Лала и Марко Перичин – Камењар.

Осим Алеја народних хероја и истакнутих револуционара, постоји и Спомен – гробље где се налази споменик који симболизује нишан – браник слободе.

Фото: ЈКП Лисје

На њему су уклесана 538 имена погинулих бораца чија тела овде нису пренета. По пространим алејама, подељеним по ратним годинама, размештено је 288 симбола. Сваки симбол означава један прерано угашен живот.

Фото: ЈКП Лисје

Претходних деценија  заслужни грађани сахрањивани су на Градском гробљу, на простору недалеко од Спомен гробља посвећеног погинулим борцима из Другог светског рата.

Управа за грађевинско земљиште и инвестиције покренула је јавну набавку за израду техничке документације за опремање Алеје заслужних грађана, како би Нови Сад коначно добио одговарајуће место за сахрањивање истакнутних личности.

У Алеју ће се сахрањивати истакнуте личности уз претходно одобрење Града

У Алеју ће се сахрањивати истакнуте личности, уз претходно одобрење Града, а предвиђена је и могућност преношења посмртних остатака заслужних грађана сахрањених на другим гробљима

Такође, приликом одабира места сахрањивања у Алеји, водило би се рачуна о томе да личности које се сахрањују у непосредној близини буду сродних професија, а вероватно ће бити коришћен исти тип споменика за све.

Тендер за пројектовање Алеје заслужних грађана траје до 15. јула, а процењена вредност је скоро 1,1 милион динара.