Почетна > Србија
Србија

Нови Правилник о начину вођења прозјумера

Министарство рударства и енергетике донело је Правилник о начину вођења Регистра купаца–произвођача (,,прозјумера“) прикључених на преносни, дистрибутивни, односно затворени дистрибутивни систем.
Правилник
Фото: Pixabay/NxTide

Обвезници уноса података у Регистар купаца–произвођача су надлежни оператори система на који је објекат купца–произвођача прикључен, у складу са законом којим се уређују обновљиви извори енергије. Правилник такође садржи методологију за процену произведене електричне енергије у производном објекту купца–произвођача.

О исплативости уградње соларних панела прочитајте ОВДЕ.

Упис у Регистар купаца–произвођача врши надлежни оператор система одмах, а најкасније у року од пет дана од дана прикључења објекта купца–произвођача на електроенергетски систем. Правилник је објављен у новом Службеном гласнику.

Еколошки пројекти постају доминантни.

У Србији данас има, према доступним проценама, око 600 km2 кровова, а циљ је да бар 10 одсто наведене површине буде искоришћено за постављање соларних панела на крововима, што би значило да ће бити произведено 6.000 МW енергије из соларних панела, односно из енергије сунца као обновљивог извора енергије.

Pomoć države građanima da postave solarne panele i zamene stolariju

 

Преузмите андроид апликацију.