Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови подвиг кардиохирурга Института у Сремској Каменици

На Институту за кардиоваскуларне болести Војводине (ИКВБВ) уведена је ФЕТ техника за лечење најтежих болесника са комплексним болестима аорте, а само у последњих неколико недеља овом процедуром лечене су две особе са великим успехом.
Фото: Unsplash/ABRAHAM POPOCATL

Код једног пацијента ФЕТ техника допуњена је ТЕВАР процедуром која подразумева и ендоваскуларни пласман додатног стент – графта у силазну аорту.

Таква комбинована процедура представља реткост и у најеминентнијим светским центрима и по први пут је изведена на нашим просторима. Усвајањем овако комплексних процедура на аорти које комбинују класичан хируршки приступ заједно са ендоваскуларним приступом, Институт се позиционирао као лидерска установа у нашој земљи.

„Код комбиноване примене ФЕТ технике и ТЕВАР процедуре на пацијенту је прво извршена замена аорте која је била доступна приступом кроз средогруђе, а потом је, уз помоћ наших колега интервентних радиолога и кардиолога, извршено додатно покривање још једне анеуризме у дисталној аорти ТЕВАР техником“, казао је проф. др Лазар Велицки, који је истакао да је за овако захтевну интервенцију био неопходан и експертски тим који је посебно едукован за извођење процедура таквог типа.

Oн је навео да хирургија аорте спада у ред најкомплекснијих интервенција у кардиохирургији, јер аорта представља највећу артерију организма кроз коју се преноси оксигенисана крв од срца до остатка тела и сваки проблем или дефект на њој може довести до озбиљних здравствених последица које могу, a најчешће и јесу,  опасне по живот, истакавши да је изузетно поносан што ИКВБВ има капацитете и ресурсе за спровођење таквих захвата.

ФЕТ техника представља хируршки приступ који се користи за лечење сложених проширења торакалне аорте и укључује уметање специјално дизајнираног стент – графта у аорту хируршким путем, резом у грудном кошу.

Употреба такве технике има неколико предности у односу на традиционалну хирургију аорте, јер омогућава хирургу да у једној операцији изврши корекцију анеуризме и аортног залиска, што може значајно смањити ризик од компликација и скратити време опоравка пацијента. Такође, крута метална спирала на крају стент-графта пружа додатну стабилност, спречавајући будуће компликације, као што су миграција протезе или појаву ендолеак-а.

ФЕТ техника се са великим успехом користи и у случајевима дисекције аорте где се, такође, једном операцијом решава комплетан сегмент аорте, од корена до дијафрагме.

Teška odluka ovog ponedeljka: pozorište, muzej ili bioskop? (ponedeljak, 27.02.)

 

Преузмите андроид апликацију.