Почетна > Бизнис
Бизнис

Нови конкурс за хрватску кованицу евра након скандала

Комисија за новац Хрватске народне банке (ХНБ) објавила је данас да расписује нови конкурс за идејно решење хрватске еврокованице с мотивом куне, након скандала због раније одабраног плагираног идејног решења.
Фото: Unsplash/macroman

Вицегувренерка ХНБ Ивана Јакир-Бајо сазвала је конференцију за медије на тему данашње одлуке Комисије за новац о расписивању новог конкурса за одабир предлога ликовног решења наличја хрватске кованице евра с мотивом животиње куне на апоену од једног евра.

Одлука ХНБ-а је донета након што је Стјепан Прањковић повукао дизајн кованице од једног евра с мотивом куне, за који се испоставило да је плагијат, будући да је користио фотографију куне која је објављена на интернету.

Прањковић је, подсећа се, писаним путем обавестио Комисију ХНБ-а да повлачи предложено решење „због неугодне атмосфере и притисака”, иако се у стварности радило о томе да је путем друштвених мрежа откривено да је без дозволе и навођења аутора искористио фотографију куне коју је направио један шкотски фотограф, преноси Танјуг.

Cena rude gvožđa probila nivo od 150 dolara po toni

 

Преузмите андроид апликацију.