Početna > Svet
Svet

Novi Južni Vels objavio vanredno stanje

Najmnogoljudnija država Australije (Novi Južni Vels) proglasila je  vanredno stanje, jer se bori da zaustavi rekordni nalet Delta soja usred blokade koja je zahvatila pola zemlje.
Foto: PrtSc/9News_Australia/YouTube

Država Novi Južni Vels objavila je u petak 136 novih lokalno stečenih slučajeva Kovida-19, uz nastavak prenosa virusa između radnika supermarketa i apoteka koji su i dalje otvoreni.

Više od godinu dana nakon početka pandemije Kovida-19, NJV je oborio rekorde dnevnih brojeva novih, a grad Sidnej je pod najstrožim merama zaključavanja koje je ikada iskusio.

Više od 13 miliona Australijanaca – približno polovina stanovništva zemlje – trenutno je pod nekim oblikom zaključavanja ili ograničenja, uključujući države Viktorija i Južna Australija.

U petak je premijerka NJV-a, Gladis Berejiklian, pozvala na hitan program masovne vakcinacije u delovima Sidneja i upozorila da će izbijanje pandemije ugroziti čitavu zemlju. Uprkos ograničenjima koja su zatvorila restorane, kafane i barove, maloprodajne prodavnice, škole, kancelarije, teretane i sport i ograničila razloge da ljudi mogu napustiti kuću, broj Kovid slučajeva i dalje raste.

Berejiklian je rekla da se širenje virusa događa na primarnim radnim mestima poput supermarketa i apoteka, uprkos obaveznim kovid testovima svaka tri dana za osnovne radnike u najteže pogođenim oblastima.

Samo 12% australijskog stanovništva je potpuno vakcinisano i nalazi se na poslednjem mestu od 38 razvijenih zemalja po stopi vakcinacije.

Državni portparol ministarstva zdravlja, dr Keri Čant, rekao je da bi supermarketi, logističari i zdravstveni radnici u jugozapadnom Sidneju, od kojih su mnogi mlađi od 40 godina, trebalo da budu vakcinisani kao prioritet.

Trenutno opšta populacija mlađa od 40 godina ne ispunjava uslove za vakcinaciju, a savezna vlada je kritikovana zbog nedostatka zaliha vakcine Fajzer i drugih vakcina.