Почетна > Свет
Свет

Нови Јужни Велс објавио ванредно стање

Најмногољуднија држава Аустралије (Нови Јужни Велс) прогласила је  ванредно стање, јер се бори да заустави рекордни налет Делта соја усред блокаде која је захватила пола земље.
Фото: PrtSc/9News_Australia/YouTube

Држава Нови Јужни Велс објавила је у петак 136 нових локално стечених случајева Ковида-19, уз наставак преноса вируса између радника супермаркета и апотека који су и даље отворени.

Више од годину дана након почетка пандемије Ковида-19, НЈВ је оборио рекорде дневних бројева нових, а град Сиднеј је под најстрожим мерама закључавања које је икада искусио.

Више од 13 милиона Аустралијанаца – приближно половина становништва земље – тренутно је под неким обликом закључавања или ограничења, укључујући државе Викторија и Јужна Аустралија.

У петак је премијерка НЈВ-а, Гладис Берејиклиан, позвала на хитан програм масовне вакцинације у деловима Сиднеја и упозорила да ће избијање пандемије угрозити читаву земљу. Упркос ограничењима која су затворила ресторане, кафане и барове, малопродајне продавнице, школе, канцеларије, теретане и спорт и ограничила разлоге да људи могу напустити кућу, број Ковид случајева и даље расте.

Берејиклиан је рекла да се ширење вируса догађа на примарним радним местима попут супермаркета и апотека, упркос обавезним ковид тестовима свака три дана за основне раднике у најтеже погођеним областима.

Само 12% аустралијског становништва је потпуно вакцинисано и налази се на последњем месту од 38 развијених земаља по стопи вакцинације.

Државни портпарол министарства здравља, др Кери Чант, рекао је да би супермаркети, логистичари и здравствени радници у југозападном Сиднеју, од којих су многи млађи од 40 година, требало да буду вакцинисани као приоритет.

Тренутно општа популација млађа од 40 година не испуњава услове за вакцинацију, а савезна влада је критикована због недостатка залиха вакцине Фајзер и других вакцина.