Почетна > Бизнис
Бизнис

Нове мере НБС – које су олакшице у вези са отплатом стамбених кредита

У циљу подршке становништву, Народна банка Србије је усвојила прописе који се тичу капитала банака и мере које би требало да олакшају приступ финансирању физичких лица.
Фото: Народна банка Србије

У саопштењу НБС-а истиче се да је у условима неопходног заоштравања монетарне политике централна банка показује одлучност да на основу својих законских овлашћења пружи подршку грађанима у тренутним околностима и истовремено очува стабилност банкарског сектора.

„Континуираним креирањем подстицајног амбијента омогућено је банкама да дужницима којима је то заиста потребно обезбеде неопходне олакшице, а клијенти који имају тешкоће у отплати кредита треба да у непосредној комуникацији с пословним банкама уговоре оптимално решење којим ће превазићи проблеме“, додаје се у саопштењу.

Допуним Одлуке о адекватности капитала банкама је омогућено да, без утицаја на свој капитал, физичким лицима који су у финансијским потешкоћама, реструктурирају потраживање по основу одобреног потрошачког, готовинског или другог сличног кредита три године дужи рок у односу на важеће регулаторно решење.

То значи да ће банка дужнику који се суочава са проблемима у измиривању обавеза моћи несметано да продужи рок за отплату ове врсте кредита, на начин да тај рок за готовинске и потрошачке кредите буде краћи од девет година, односно за потрошачке кредите за куповину моторних возила краћи од 11 година.

Како се наглашава у саопштењу НБС-а, у оквиру тих рокова, дужнику ће моћи да се одобри уступак у вези са отплатом потраживања, без обзира на степен његове кредитне задужености у тренутку реструктурирања.

Банке ће моћи да спроводе те уступке како на своју иницијативу уз пристанак дужника, тако и по образложеном захтеву дужника након којег је банка оценила да постоје чињенице и посебне околности које су утицале на погоршање његовог финансијског положаја и тиме на могућност да он уредно измирује своје обавезе према банци.

„Рок у којем дужник може поднети захтев банци за одобравање реструктурирања по новим правилима није ограничен, али се реструктурирање на овај начин може спровести само једном“, каже се у саопштењу.

Наведене одлуке ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику РС.

О стамбеним кредитима

Изменама Одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима, продужена је примена мере усмерене на олакшавање услова отплате стамбених кредита грађанима.

То, како истиче НБС, значи да банке и током целе наредне године дужницима могу понудити олакшице у виду продужавања рока отплате стамбених кредита за најдуже пет година.

„У тренутним околностима раста еурибор стопе, то у кратком року може смањити притисак на кориснике стамбених кредита са варијабилним каматним стопама и спречити пораст проблематичности стамбених кредита“, напомиње се у саопштењу централне банке.

Поред наведеног, том одлуком наставља се подршка олакшаном приступу финансирању физичким лицима и у 2023. години.

Vlada Srbije: Za energetski ugrožene kupce opredeljno milijardu i po dinara

Преузмите андроид апликацију.