Почетна > Бизнис
Бизнис

Нове енергетске ознаке примењиваће се и у Србији

Шта означавају боје и симболи на енергетским налепницама на фрижидерима, шпоретима, веш-машинама и другим производима у домаћинству? Кaкo изабрати уређај који највише одговара потрошачу, а уједно и троши најмање енергије, чува кућни буџет и животну средину – теме су кампање „Окрени на зелено”.
Фото: PrtSc/E.V. Does It/YouTube

Пројекат Европске уније „ЕУ за енергетско означавање и еко-дизајн производа” покреће националну кампању. Како је најављено, циљ је да се грађани Србије боље упознају са значењем енергетских ознака на кућним апаратима и тако изаберу енергетски ефикаснији уређај, уштеде, а уједно и чувају животну околину.

У складу са циљевима Европске уније за смањење потрошње енергије до 2030, ове године је дошло до повећања очекивања енергетске ефикасности које уређаји морају да испуне како би се нашли на тржишту. Управо из овог разлога су у Европској унији уведене нове енергетске ознаке које их прате, а које ће се примењивати и у Србији.

Др Мирко Ђапић, учесник овог пројекта, подсећа да нова скала енергетске ефикасности нема више категорије А+++, већ садржи класе од А до Г.

„Суштински, промењен је начин израчунавања вредности енергетских параметара у оквиру класа. Прописи који регулишу ове вредности стално се пооштравају како би подстакли произвођаче да их непрестано иновирају“ рекао је Ђапић и додао да рецимо машина за веш која је пре 10-11 година била у класи А сада не би могла да задовољи ни класу Г, што значи да се не би могла наћи на тржишту.

Иначе, ова кампања део је кампање „Окрени на зелено” о енергетској ефикасности Министарства рударства и енергетике Републике Србије и Европске уније.

„Ако сте и знали да изолацијом фасаде на зградама штедите струју, могуће да нисте били упознати с тим да ћете куповином неког апарата за домаћинство обележеног ознаком А и зеленом стрелицом такође уштедети струју и новац, али и смањити емисију угљен-диоксида“ рекао је Бернард Гиндроз, вођа тима пројекта „ЕУ за енергетско означавање и еко-дизајн производа”.

Додаје се да је реч о високоенергетским уређајима, за разлику од оних обележених црвеном бојом, који троше много више струје. Уређаји који су на новој налепници означени најнижом класом енергетске ефикасности Г годишње троше минимум двоструко више струје од производа у класи А.

Европска унија је издвојила милион и по евра за овај пројекат, који, осим подизања свести грађана о значењу енергетских ознака, припрема кључне актере: тела за оцењивање усаглашености и тржишну инспекцију за примену ових прописа.

Tesla optužena za rasnu segregaciju na radnom mestu

 

Преузмите андроид апликацију.