Почетна > Бизнис
Бизнис

Новак: Русија ће задржати производњу нафте у децембру на нивоу новембра

Русија ће задржати производњу нафте у децембру на нивоу новембра, упркос ембаргу ЕУ и увођењу ограничења цене руске нафте које су увеле Унија, Г7 и Аустралија, изјавио је данас потпредседник руске владе Александар Новак.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

Новак је рекао да је Русија уверена да ће у децембру продаја руске нафте на светском тржишту бити на нивоу новембра и поновио да неће вршити испоруке земљама које су увеле ограничење цене.

„Даље ћемо видети како ће се развијати ситуација јер има пуно неизвесности на светском тржишту“, истакао је Новак.

Он је нагласио да је руска производња сирове нафте повећана за 2,2 одсто у периоду јануар-новембар ове године у односу на исти период прошле године и да је износила 488 милиона тона.

Ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу које су договориле ЕУ, Г7 и Аустралија јуцце је ступило на снагу, као и ембарго на увоз руске нафте у Унију.

Одлука да се цена руске нафте ограничи на 60 долара по барелу омогућава да се она продаје трећим земљама уз коришћење танкера земаља Г7 и ЕУ, њихових осигуравајућих компанија и кредитних институција, али само ако се нафта продаје по цени нижој од 60 долара по барелу.

Mali: Udeo našeg javnog duga u BDP manji nego u Evropskoj uniji

Преузмите андроид апликацију.