Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Нова Палата правде у Новом Саду добија коначни изглед (ФОТО/ВИДЕО)

Нова Палата правде у којој ће бити смештени Основни и Виши суд, као и Основно и Више јавно тужилаштво добија своје коначне „обрисе“ у виду застакљене фасаде.

Данас су радове на објекту обишли градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, шеф делегације Европске уније у РС Емануел Жиофре, министарка правде Републике Србије Маја Поповић и председник вишег суда у Новом Саду Мирослав Алимпић.

„Задовољство је видети да одлично напредују радови на изградњи новосадске Палате правде у којој ће бити смештена кривична одељења Основног суда, Вишег суда, али и Основног и Вишег јавног тужилаштва. Реч је о веома важном инфраструктурном пројекту како за Републику Србију тако и за сам град Нови Сад чија ће реализација унапредити услове рада правосудног органа у нашем граду. Ова зграда ће имати преко 10.000 квадратних метара. Надам се ће Новосађанима служити на понос, нова модерна и високо функционална зграда на углу улице Максима Горког и Стражиловске“, изјавио је градоначелник Милан Ђурић.

Фото: Градске инфо

Овај објекат се гради од краја 2021. године, а планирано је да буде готов у новембру ове, 2023. године.

Нови шестоспратни објекат од 9.000 квадратних налази се на углу Улице Максима Горког и Стражиловске.

Основна конструкција нове Палате правде је завршена и зграда је достигла своју пуну висину, а у току су радови на екстеријеру, тачније, стакленим панелима којима ће зграда бити „покривена“.


Постојећа зграда суда не испуњава услове

Постојећа зграда суда у Сутјеској улици из техничких разлога није могла да буде надограђена, па је за нову зграду суда понуђена парцела у истом блоку.

Зграда која се тренутно користи у те сврхе изграђена 1960. године. У њој је смештено седам правосудних органа и 1.200 носилаца правосудних функција, те ће изградњом нове „Палате правде“ она бити значајно растерећена


Први зелени објекат у правосудном систему Србије
Фото: Рендер пројекта

Овај објекат финансиран је и од стране Европске уније са 13 милиона евра, пројекат је урађен по највишим европским стандардима, а ово ће бити први зелени објекат у правосудном систему Србије.

Главна карактеристика зеленог објекта је фасада обогаћена зеленилом која ће бити окренута ка стамбеним зградама „иза“ суда. Између суда и тих зграда биће и мали парк, који ће грађани моћи слободно да користе.

Његов „творац“ је архитекта Миодраг Трипковић, а он је креирајући нову Палату правде у Новом Саду размишљао и о њеном окружењу.

Зграда суда налази се међу послератним објектима из прошлог времена, па ће се на њеној фасади користе „неутрални“ материјали, а понајвише стакло, чије је постављање и почело.

Извођачи радова су Јадран Д.О.О. и Градина Д.О.О, а као резултат овог објекта очекује се велико повећање ефикасности у раду правосудних органа.


Kako izgleda poslednji krak Fruškogorskog koridora i kako će izgledati prilaz mostu? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.