Почетна > Бизнис
Бизнис

Нова фискална правила ЕУ да уваже улагања у климу и војску

Нова буџетска правила ЕУ требало би да узму у обзир потребу улагања у климатске и одбрамбене политике када се буде одређивала динамика за смањење дуга, оценио је европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон у интервјуу холандском финансијском дневнику ФД објављеном данас.
Фото: Unsplash/Matthias Heyde

Земље које улажу више од других у смањење емисија CO2 или у јачање својих армија требало би да добију више времена за враћање државног дуга на жељени ниво од 60 одсто бруто домаћег производа (БДП), рекао је Бретон, преноси Ројтерс.

То би требало да створи „поштенију“ слику о стању државних финансија, при чему би се мање упирао прст у земље с нижим коефицијентом дуга, додао је он.

„У ЕУ нема лоших и добрих момака. Да су се земље ЕУ обавезале на пропис НАТО-а о потрошњи 2,0 посто БДП-а на одбрану, забележили бисмо 1.300 милијарди евра додатне потрошње на то у последњих 20 година, што би било од помоћи имајући у виду садашњи рат у Украјини“, рекао је Бретон.

Он је навео да 54 посто недостатка инвестиција у одбрану потиче из Немачке, Холандије, Аустрије, Шведске и Данске, обраћајући се традиционално штедљивим земљама у погледу фискалне политике, које често критикују већу потрошњу чланица на југу Европе.

Бретонове примедбе уследиле су дан уочи објаве предлога Евроске комисије о томе како да се реформишу фискална и дужничка правила ЕУ која су постала превише сложена и нереална у условима раста јавног дуга након пандемије ковид-19.

Zabrana izvoza mleka dala rezultate, tržište dobro snabdeveno

Преузмите андроид апликацију.