Почетна > Бизнис
Бизнис

Забрана извоза млека дала резултате, тржиште добро снабдевено

Влада Србије продужила je привремену забрану извоза млека и производа од млека на још месец дана и као што је било и до сада она се не односи на извоз у Северну Македонију и Албанију.
Фото: Unsplash/Bernad-ermant

Ова мера уведена је почетком септембра у циљу спречавања несташица на тржишту и односи се на више врста млека, као и маслац у амбалажи већој од једног килограма. Мера је после два месеца дала резултате, јер је тржиште у овом тренутку добро снабдевено. Према речима трговаца на полицама има довољно и домаћег и увозног млека.

Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије (ПКС), каже да је ова мера дала резултате, али да интервенције тог типа нису решење за дужи период.

„Нама је циљ и да извозимо. Прошла су два месеца од почетка забране и морамо да имамо у виду да постоје компаније које имају потписане уговоре за извоз у Цефта регион, Црну Гору и Босну. Ми смо већ подносили иницијативе према ресорним министарствима да се после одређеног периода у коме је због снабдевености тржишта забрана уведена, размисли о укидању те мере и о проналажењу системских решења“ наводи Будимовић.

Објашњава да је основ чување производње, а потрошачи морају да плате поскупљење као што га плаћају и за друге производе.

„Ми још производимо довољно за сопствене потребе. У наредном периоду имаћемо састанак са већим млекарама јер се осећају проблеми са снабдевањем сировинама. Наша производња је уситњена, посебно у централној и јужној Србији и разликује се у односу на Војводину где су веће фарме. Суштина је да морамо да чувамо примарну производњу сировине, односно сировог млека“ наглашава секретар Удружења за сточарство.

Из ПКС-а наводе да годинама упозоравају да је сточарство у кризи, да треба радити на генетици, олакшавању производње сточарима који се баве музним говедарством. Они су повезани и са ратарском производњом, јер морају да се баве и производњом хране, пошто је куповина неисплатива.

Ekomobilnost drugi put u Beogradu od danas do 10. novembra

Преузмите андроид апликацију.