Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нова „држава“ на 100 километара од Новог Сада – шта се дешава са Либерландом?

Пре осам година медијску пажњу окупирало је стварање нове државе на простору између Хрватске и Србије. У питању је острво и парче земље на обали Дунава, западно од Бачког Моноштора, а ваздушном линијом мање од 100 километара од Новог Сада.
Фото: PrtSc/Google Maps

Укратко, чешки либерал Вит Једличка прогласио је ово парче земље новом микроджавом Либерланд, површински сличном Гибралтару. Једличка је тврдио да је подручје познато као Горња Сига заправо terra nullius, те да он са пуним правом може да присвоји ову земљу и оснује своју државу.

Terra nullius је латински израз за „ничију земљу“, који се у међународном праву користи за земљу коју може присвојити њен први окупатор.

И док погледом на мапу стварно делује да источна граница Хрватске и западна граница Србије заобилазе овај простор, у пракси није баш тако.

Министарство спољних послова Србије саопштило је 2015. да Либерланд не задире границу Србије, али се пројекат сматра „неозбиљним“.

Министарство спољних послова Хрватске исте године саопштило је да је статус тог локалитета неодређен, али није terra nullius и да ће након међународне арбитраже бити додељен Хрватској или Србији, а не трећој страни.


Либерланд има и свој грб и заставу, али да ли је ико признао независност ове нације?
Фото: liberland.org

Иако су основали своја представништва у скоро свим државама Европе, ниједна чланица Уједињених нација није признала независност Либерланду. То су учиниле само „нације“ које су настале на сличан начин, а такође су непризнате. Неке од њих су Краљевство Енклаве, Краљевство Северног Судана и Силенд.

Либерланд је, наводно, потисао и свој први споразум, и то са Малавима. Уговор се тицао пољопривреде, а министар спољних послова у Малавима убрзо је напустио своју функцију. Остало је непознато да ли је документ икада заиста потписан.

Помињао се и у Египатском министарству спољних послова, када су Египћани упозорили своје држављане да су послови који се нуде у новонасталој „држави“ превара, те да не наседају на такве понуде.


Шта се данас дешава са Либерландом?
Фото: PrtSc/visit.ll.land

Либерланд је и данас активан на свим мрежама и свом званичном сајту и још увек се можете пријавити за држављанство.

Међутим, овај „покрет“ окренуо се монетизовању својих активности, а присутан је и на тржишту крипто-валута.

Своје активности „држава“ Либерланд спроводи северозападно Апатина, где се налази ARK Liberland Village.

Фото: PrtSc/Google Maps

У питању је излетиште на старом току Дунава, на ком Либерланд организује све – од годишњица, до венчања, момачких и девојачких вечери, музичких фестивала, бициклистичких трка и слично. У Србији поседују и туристичку агенцију, преко које организују многе од ових манифестација, у складу са законима наше државе.

На њиховом излетишту можете се провозати глисером за 100 долара, отићи на мини-крстарење за 200 долара, преспавати у кабини надомак језера за 50 долара по ноћи, или се сместити у камп-парку за 5 долара по ноћи. Доступан је и џетски за 100 долара по сату, сауна за 20 долара по посети, кану за 15 долара по дану и још других активности које се наплаћују.

Ипак, чини се да Либерланд никада неће заживети као независна држава, а популарност приче искоришћена је за стварање фестивалског излетишта и манифестација на скроз другој локацији. Чини се и да је, како су многи предвиђали, у питању наизглед успешан маркетиншки трик, иако Вит Једличка још увек тврди да је озбиљан у својој намери да Либерланд постане призната независна држава.


Novi Sad pre 200 godina – šta je bilo umesto Veternika, kako su obeležavane lokacije i koje su ulice „ostale“? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.