Почетна > Бизнис
Бизнис

Нокиа и Самсунг постигле споразум око коришћења патената за 5Г

Фински технолошки гигант Нокиа потписао је нови уговор о лиценцирању својих 5Г патената Самсунгу. Реч је о најмање 4.500 патената који се сматрају „битним“ за развој стандарда нове генерације, пренела је данас АНСА.
Фото: Pixabay/Pexels

Како наводи италијанска агенција, претходни уговор који је истекао у децембру, већ је омогућио корејској компанији приступ неким од Нокијиних технологија, такође интегришући 5Г решења у производе намењене тржишту. Према саопштењу које је објавила Нокиа, споразум даје Самсунгу приступ „кључним изумима у 5Г и другим технологијама“.

„Самсунг је лидер у сектору паметних телефона и драго нам је што смо постигли нови споразум са њима“, објаснила је Џени Лукандер, председница Нокиа Тецхнологиес, додајуц́и да ц́е овај потез двема компанијама понудити „слободу иновација“, подвлачећи да је „снага Нокиа патената, резултат деценија улагања у истраживање и развој“.

Финска компанија је саопштила да је уложила више од 130 милијарди евра у истраживање и развој од 2000. године, што је резултирало у више од 20.000 категорија патената, од којих се 4.500 сматра „есенцијалним“ за 5Г технологију.

Компаније могу да лиценцирају и користе ове технологије без потребе за сопственим инвестицијама, подстичући иновације и развој нових производа и услуга за потрошаче.

Иако су услови уговора остали поверљиви, постоји потврда да ће Самсунг исплаћивати тантијеме компанији Нокиа за вишегодишњи период почевши од 1. јануара 2023.

Нокиа је 2021. године постала једна од првих компанија која је добила ИСО 9001 сертификат за менаџмент свог патентног портфолија.

Сертификација процењује организације на основу њихове способности да доследно дају квалитетне резултате приликом пројектовања, развоја и испоруке производа и услуга.

Putin upozorava: Cene lekova rastu, a neki lekovi nedostaju

Преузмите андроид апликацију.