Почетна > Србија
Србија

Никинци – место где расту најљуће паприке

Светлана Глигорић Ранитовић из Никинаца једна је од само неколико људи у читавој Србији која се активно бави узгојем егзотичних врста љутих папричица.
Фото: РТВ

У њеном пластенику који броји 80 врста, налазе се папричице са свих страна света, па чак и из Перуа и Бразила, а у пластенику могу се наћи и Каролина Рипер, према Гинисовој књизи рекорда најљућа паприка на свету али и „Аји Чарапита“, најмања и најскупља папричица коју називају „Мама чилија“.

На само неколико километара од Руме, у пластенику Светлане Глигорић Ранитовић већ пет година налази се необичан свет љутих папричица које ћете ретко пронаћи у Србији.

У густом лишћу пластеника могу се наћи на стотине разнобојних папричица које својим живописним бојама ни прибилижно не дочаравају скривену љутину.

Ту су хапалењо паприку, јолокиу, тигар папричице али и светски познату Аји Чарапиту и Каролину рипер, такозвану „смрт из Каролине“ која је проглашена за најљућу паприку према Гинисовој књизи рекорда са чак 2 милиона јединица Сковила.

Високе температуре погодују узгоју љутих папричица.

Ипак овај посао није лак, иако не захтевају неку посебну негу, папричицама треба и до седам месеци да сазре.

И цена ових паприка није занемарљива, али ентузијасти су вољни да плате.

Такође истиче да иако неке од паприка као што је Аји Чарапита на светском тржишту достижу баснословне цене за килограм, она своје углавном поклони, јер како каже, није све ни у новцу.

Берба не захтева посебне услове, а једино треба пазити да паприка не пукне у руци.

Ове папричице, каже Светлана која самостално води бригу о њима, не суше се лако, али од њих настају укусни и пикантни сосови које спрема са великим опрезом.

Папричице су и врло декоративне и богатог укуса тако да неретко зиму дочекају у теглицама сушеној, киселој али и слатко љутој варијанти.

Њихова обрада и припрема посебан је посао који се углавном, због испарења обавља напољу.

Папричице у свим облицима лако пронађу пут до конзумената, а једном су чак завршиле и у букету.

Светлана истиче да јој је за сада овај пластеник сасвим довољан за потребе производње, јер сваки дан има шта да се убере.

Požar na Novom Beogradu, gore barake i nisko rastinje (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.