Početna > Život i stil
Život i stil

Nikada nemojte zamrzavati ove namirnice

Zamrzavanje je, kao što svi znamo, odličan način da se smanji bacanje hrane. Čuvanje hrane u zamrzivaču zaustavlja kvarenje hrane na najmanje nekoliko meseci, što je bolje od dana ili nedelja koje obično dobijamo od skladištenja sveže hrane u frižideru.
Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen

Ali voda je nezgodna. To je jedina tečnost koja postaje manje gusta kada se zamrzne. Njegovi molekuli se preuređuju u urednu kristalnu strukturu, ali taj kristal zauzima više prostora od tečne vode.

Može da izazove probleme sa teksturom, čineći vašu hranu neprijatnom za jelo, zbog čega je veća verovatnoća da će se pokvariti, poništavajući ceo čin zamrzavanja na prvom mestu.

Mleko

Zamrznuto mleko vam neće štetiti, ali može ostati zrnasto nakon odmrzavanja. To važi i za kremu, iako se zrnatost smanjuje sa većim sadržajem masti. Dobra vest je, međutim, da se smrznuto mleko i kajmak mogu koristiti u kuvanju i pečenju bez ikakvih primetnih oštećenja krajnjeg proizvoda.

Meso i morski plodovi koji su već jednom zamrznuti

Iako nema problema sa bezbednošću hrane sa odmrzavanje prethodno zamrznutog i odmrznutog mesa ili morskih plodova, to (još jednom) stvara neke probleme sa teksturom. Voda se širi dok se smrzava, uzrokujući pucanje ćelijskih zidova i omekšavanje mišićnog tkiva.

Nije tako primetno nakon jednog ciklusa zamrzavanja-odmrzavanja, ali stavljanje odrezaka, kotleta ili škampa kroz drugi ciklus zamrzavanja može ih učiniti kašastim. Međutim, hranu koja je odmrznuta i ostavljena na sobnoj temperaturi dva sata ili više nikada ne treba ponovo zamrzavati zbog rasta mikroba.

Osetljivo voće i povrće

Blanširanje povrća može im pomoći da zadrže teksturu i ukus dok se čuvaju u zamrzivaču, ali neko povrće (i voće koje zovemo „povrće“) ne prolazi tako dobro čak ni sa tim dodatnim korakom. Ako ste u nedoumici, razmislite o postotku vode koju povrće sadrži. Krastavci, tikvice, paradajz i celer će izgubiti malo snage i strukture kada su zamrznuti. Ako planirate da dodate paradajz u sos ili malo celera u supu, mekši osećaj u ustima neće napraviti veliku razliku. (Zamrzavanje paradajza zapravo olakšava guljenje.) Samo ne pokušavajte da dodate kriške smrznutog krastavca u salatu i biće vam dobro. Nikada nemojte zamrzavati zelenu salatu ili kupus, osim ako ne nameravate da ih pretvorite u supu.

Začinsko bilje

Slično kao delikatno povrće, lisnato bilje poput korijandera, bosiljka i peršuna će patiti ako se baci celo u zamrzivač. Međutim, možete ih iseckati i pomešati sa uljem, a zatim ih zamrznuti u plastičnim kesama da biste sačuvali pun ukus biljke. Tvrđe, drvenaste biljke, poput ruzmarina, mogu se zamrznuti u kesama za zamrzavanje bez ikakvih drugih priprema.

Pavlaka, jogurt i krem sir

Slično kao i njihovi polazni materijali, ovi mlečni proizvodi mogu postati zrnasti kada se zamrznu, ali se i dalje mogu koristiti u kuvanju i pečenju. Uzdržite se od zamrzavanja sosova na bazi mlečnih proizvoda, ali slobodno koristite smrznutu i ​​odmrznutu pavlaku u torti, sosu ili bilo kom drugom receptu koji to zahteva, osim onih gde su mlečni proizvodi primarni sastojak.

Majonez

Nemojte zamrzavati majonez (ili bilo koju hranu na bazi majoneza) osim ako ne želite da se pretvori u mastan, gnjecav nered koji će biti neupotrebljiv.

Pržena hrana

Zamrzavanje sopstvene pržene hrane omogućava da voda i ulje polako migriraju, što znači da će vaša pržena piletina na kraju biti mokra – suprotno od onoga što bi trebalo da bude pržena piletina.

Jaja u ljusci

Još jednom, voda je razlog zašto ne možete zamrznuti jaja u ljusci. Voda unutar jajeta će se proširiti, uzrokujući pucanje ljuske. Ako apsolutno morate da zamrznete jaja, obavezno ih razbijte u silikonski pleh za kockice leda sa malo spreja za kuvanje. (Neće se dobro ispeći, ali se mogu koristiti za kajganu.)

Konzervirana hrana

Ignorišući činjenicu da konzervirana hrana već ima dug rok trajanja, stavljanje zatvorenih konzervi hrane u zamrzivač je loša ideja. Slično kao i jaja u ljusci, svaka voda u konzervi će se proširiti, što može izazvati pucanje i (potencijalno) rđanje. Ako jednostavno morate da zamrznete taj prženi pasulj, prvo ga prebacite u posudu bezbednu za zamrzavanje.

Zašto neke vrste ribe nikako ne treba jesti često?

Preuzmite android aplikaciju.