Вероватно сте и ви приметили да није добра идеја прати их заједно. Баш као што одвајате шарени веш од белог, тако треба радити и са кухињским крпама и пешкирима.
Због честе примене, кухињске крпе су углавном мокре, па су зато идеално место за развој разних бактерија и клица.
Осим што крпама бришемо посуђе, њима често обришемо руке током кувања, али их користимо и током чишћења кухињских површина.
Уколио кухињске крпе перемо заједно с пешкирима, бактерије и клице се врло лако могу пренети и на њих, стога стручњаци препоручују да се кухињске крпе и пешкири перу одвојено на високим тепературама.
Уколико кухињске крпе и пешкире перемо заједно у веш машини, може доћи до контаминације и ширења штетних бактерија и клица, па пешкири којима бришемо и лице, неће бити у потпуности чисти.
Ову грешку скоро сви праве, али као што раздвајамо одећу по боји и материјалу, морамо раздвајати и крпе од пешкира.
Приликом прања важна је и количина прашка, треба га сипати довољно јер уштеда на прашку може утицати на чистоћу веша.
Како прати крпе, а како пешкире?
Стручњаци такође саветују да се у машину приликом прања кухињских крпа убаци мало сирћета и соде бикарбоне, како би нестали мириси које крпе често покупе током кувања.
Поред тога, за крпе није препоручљив омекшивач јер их беспотребно оптерећује хемикалијама, а може утицати на њихово упијање.
За разлику од кухињских крпа, омекшивач се може користити приликом прања пешкира, али у мањим количинама у односу на остали веш.
Такође, пешкире треба прати на свака четири дана и то најбоље на 90 степени, како би се избегло ширење бактерија. Лети се саветује и прање након два дана употребе пешкира.
Преузмите андроид апликацију.