Početna > Život i stil
Život i stil

Nikada ne stavljajte ovih 10 namirnica u frižider, izgubiće ukus

Čuvanje neke hrane u frižideru može učiniti više štete nego koristi. Na primer, med može zauvek da stoji na sobnoj temperaturi, ali u frižideru će se samo stvrdnuti i uništiti strukturu.
Foto: Pixabay/difisher

 Paradajz

Ovo ukusno letnje voće (da, paradajz je voće) zapravo gubi svoj ukus u frižideru. Hladan vazduh zaustavlja proces zrenja, što je ono što paradajzu daje najbolji ukus. Frižider takođe može da promeni ukus paradajza, pa ih je bolje držati u korpi na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na spoljne prozorske daske kako bi se sazrevanje nastavilo na suncu.

Bosiljak

Ako ga stavite u frižider, ne samo da će brzo uvenuti, već će i upiti sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati kao cvet u malo sveže vode. Ako ga imate mnogo i želite da ga sačuvate, kratko ga blanširajte i zamrznite umesto da ga čuvate u frižideru.

Beli luk

Zbog skladištenja u frižideru, beli luk će na kraju postati gumeni i niknuti. Bolje je držati na hladnom i suvom mestu.

Krompir

Hladnoća iz frižidera podstiče skrob u krompiru da se pretvori u šećer, pa biste mogli da završite sa slatkim krompirom. Najbolje je da ga držite na hladnom (ali ne previše hladnom) i tamnom mestu. Mrežaste ili papirne kese su mnogo bolje jer više dišu od plastičnih. Manje će u njima klijati i pokvariti se.

Luk

Vremenom, zbog hladnog vazduha u frižideru, počeće da oslobađaju vlagu i postanu mekani i buđavi. Držite ih napolju u korpama, ali ne u blizini krompira jer jedni druge podstiču da brže trunu.

Med

Med nema rok trajanja i može se zauvek držati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru može samo da stvrdne, a šećer će se kristalizovati (ako je šećer) i uništiti strukturu.

Avokado

Ako želite da vaš avokado sazri, nemojte ga držati u frižideru. Najbolje ga je držati u papirnim, smeđim kesama, a ako želite da podstaknete sazrevanje, stavite pored njega paradajz, jabuku ili bananu.

Hleb

Frižider bi brzo isušio hleb, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje je da ga isečete na kriške i čuvate u zamrzivaču. Svež hleb je bolje držati napolju, na sobnoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Ovo dragoceno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mestu, ali ne u frižideru, jer bi mu se tu promenila konzistencija, a od tečnosti bi postalo gusta masa, poput putera.

Kafa

Ako ga ostavite u frižideru, izgubiće aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, najbolje je da kafu čuvate na kuhinjskim policama gde je tamna i dobro zatvorena.

Evo zbog čega je dobro ponekad da sipate suncokretovo ulje u sudoperu

 

Preuzmite android aplikaciju.