Почетна > Свет
Свет

Нигерија и Грчка поново захтевају враћање артефаката из Британског музеја

Нигерија поново захтева враћање бронзаних предмета из Британског музеја након што је објављено да су нестали бројни артефакти из тог музеја током 20 година, док Грчка захтева враћање мермера са Партенона.
Фото: Танјуг/AP Photo/Petros Giannakouris, File

Више од 900 бенинских бронзаних комада из Нигерије и мермер са грчког Партенона налази се у Британском музеју, али се сада тражи да се врате због оптужби да тај музеј није сигурно место.

Директор нигеријске Националне комисије за музеје и споменике Аба Иса Тијани рекао је за Скај њуз да је шокантно чути да се у Великој Британији, чији су званичници говорили да бенинске бронзе неће бити безбедне у Нигерији, дешавају крађе артефаката из музеја.

Тијани је истакао да је реч о пљачки и да је бенинска бронза илегално изнесена из земље.

Артефакти, који датирају из 16. века, уклоњени су из Бенин Ситија након што су британске снаге напале Краљевство у данашњој Нигерији 1897. године.

Тијани је рекао да ће новоименовани нигеријски министар за културу Ханату Мусава упутити захтев Британском музеју и британској влади у року од неколико седмица за хитно враћање бенинских бронзаних предмета.

Грчки археолози рекли су за Скај њуз да и они обнављају напоре да се Грчкој врати мермер са Партенона из Британског музеја где је изложен од 19. века.

Шефица грчког удружења археолога Деспина Куцумба рекла је да је шокантно да се могу украсти артефакти из тако реномиране институције.

Британски музеј је прошле седмице објавио да је отпустио запосленог осумњиченог за крађе предмета из музеја током 20 година и да је покренуо истрагу.

Страхује се да би укупан број украдених артефаката могао достићи и 2.000, открива Тајмс.

Strahuje se da je iz Britanskog muzeja za 20 godina nestalo 2.000 predmeta

Преузмите андроид апликацију.