Почетна > Свет
Свет

Страхује се да је из Британског музеја за 20 година нестало 2.000 предмета

Сребрне огрлице, древни новчићи и више од 500 керамичких објеката спадају међу благо које је у протеклих 20 година нестало из Британског музеја, а страхује се да би укупан број украдених артефаката могао достићи и 2.000, открива Тајмс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Tim Ireland

Откриће долази у тренутку када се музеј суочава са једним од највећих скандала у својој историји због наводне крађе хиљада драгоцених предмета.

Тајмсу је речено да је осумњичени лопов провео најмање 20 година пљачкајући трезоре музеја и искоришћавајући неспособност те институције да направи каталог својих артефаката.

Многи од предмета нису били изложени јавности и проучавани су у подруму галерије, рекао је полицијски извор, наводећи да постоји сумња да је могуће да је реч о случају клептоманије.

Извор је истакао да постоји бојазан да су артефакти можда оштећени и продати преко интерента за мали део своје праве вредности, односно за само неколико стотина фунти, упркос томе што вреде хиљаде.

Према извору, поједини предмети су истопљени.

Британски музеј је први пут обавештен о предметима за које се чинило да су украдени и продати преко интернета пре неколико година.

Музеј је прошле седмице објавио да је отпустио запосленог и покренуо истрагу.

Тајмс је идентификовао отпуштеног музејског радника као Питера Хигса (56), кустоса грчких колекција, грчке скулптуре и хеленистичког периода.

Хигс је негирао кривицу.

Музејски записи, до којих је дошао Тајмс на основу закона о слободи информисања, показују да су стотине других предмета евидентиране као изгубљене током протекле деценије.

Међу њима је грчки сребрни новац набављен 1948. године, римски новчић из 4. века и немачки новчић, који су сви нестали у периоду до априла 2014. године.

Прстен из раног 20. века, набављен 2001. године, изгубљен је до 2017.

Записници показују да се за 540 комада грнчарије, који су пронађени на археолошким налазиштима, такође не води евиденција.

Број изгубљених предмета ће вероватно бити далеко већи јер је музеј пружио податке само из 2013. године.

Нестали и евентуално украдени предмети идентификовани путем закона о слободи информисања тренутно нису предмет истраге.

Професор археологије на Универзитету Оксфорд Мартин Хениг рекао је да је „прилично вероватно“ да су сви нестали предмети који садрже племените метале украдени, а не изгубљени.

„Ствари не би требало да нестају из музеја. Требало би да постоји одговарајуц́а ревизија“, истакао је Хениг.

Цела колекција Британског музеја има најмање осам милиона предмета, са четири и по милиона предмета на сајту Музеја, а 80.000 предмета изложено је за јавност.

Snimak na kojem navodno pripadnici Vagnera najavljuju naredni potez

Преузмите андроид апликацију.