Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Niče novi naučno – obrazovni centar kompanije „3Lateral“

Započeta je gradnja novog naučno-obrazovnog cenra kompanije „3Lateral“ u Radničkoj ulici. Završetak radova na novom centaru za istraživanje i unapređenje tehnologija u digitalizaciji planiran je za 2024. godinu.
Foto: Vojvodina uživo

Ova kompanija iz Novog Sada, koja se bavi razvojem inovativih tehnologija koje omogućavaju digitalizaciju ljudskog lika i pokreta, godinama unazad beleži ogromne uspehe u svetu, a deo je američke kompanije ”Epic Games” za razvijanje video igara i softverskih rešenja.

Kako izgleda početak radova na izgradnji naučno-obrazovnog centra za razvoj naprednih tehnologija u srcu Novog Sada pogledajte u prilogu Vojvodina uživo:

Ovaj projekat kompanije „3Lateral“, članice Epik Gejmsa, nalaziće se u neposrednoj blizini novosadskog Univerziteta i biće budući centar za proizvodnju interaktivnih medija i istraživanje i razvoj tehnologija po svetskim standardima.

Grad Novi Sad, na čelu sa Milošem Vučevićem, već se naziva “Silcijumska dolina Srbije”, jer se veliki broj IT kompanija osniva, ali i otvara svoja sedišta, baš u gradu. Takođe, dve svetske kompanije, nemački Kontinental i japanski Nidek grade svoje istraživačko-razvojne centre u Novom Sadu.

Parcela na kojoj će se graditi “Epic Games“ Novi Sad – „3Lateral“ poslovna zgrada” je pod brojem 741/12, a nalazi se u Radničkoj ulici. Površine je 6.495 m2, dok će sama zgrada biti površine 2886,11 m2.

Poslovni objekat u svom nadzemnom delu pozicioniran je na severnom delu parcele kao atrijumski, tj. u svom severozapadnom delu uz Radničku ulicu imaće spratnost P+6, a u jugoistočnom delu imaće spratnost P+2 i biće u obliku ćiriličnog slova P.

Funkcionalno gledano, zgrada je podeljena na poslovno-administrativni deo i studio blok.

Foto: Gradnja.rs

U poslovnom delu objekta, u prizemlju se nalazi ulazni foaje i tehničke prostorije.

Na gornjim spratovima će biti smešteni različiti kancelarijski prostori sa izuzetkom trećeg sprata na kom je predviđena kantina sa kuhinjom, za zaposlene i posetioce, i šestog sprata koji je kompletno tehnička etaža. Na toj tehničkoj etaži nalaziće se oprema za hlađenje / grejanje i ventilaciju.

Deo namenje za studijski prostor može da se podeli u tri celine:

– deo sa radionicama različite namene, sa odgovarajućim pratećim sadržajima, kao i privremenim i stalnim prostorima za rad;

– deo sa studijima namenjenim za razne vrste snimanja i produkcije, sa odgovarajućim pratećim sadržajima, kao i zonama za VIP posetioce i delegacije;

– deo namenjen za multifunkcionalni auditorijum/teatar, maksimalnog kapaciteta 280 ljudi.

U celokupnoj zgradi biće omogućen rad i prisustvo između 280 – 300 ljudi.

Etaže su međusobno povezane sa četiri komunikacijska jezgra sa stepeništima i ukupno pet liftova.

Gotovo ispod cele parcele planira se podzemna garaža sa tehničkim prostorijama, a na krovu su planirane pešačke staze, zelena oaza i biosolarni ekstenzivni krov. Na parkingu su planirana i mesta za električna vozila i njihovo punjenje.

Novi Sad polako izrasta u jedan od tehnički najsavremenijih gradova u ovom delu Evrope, sa izuzetno uspešnim IT sektorom, Tehničkim univerzitetom kao rasadnikom kadrova i Evropskim centrom izvrsnosti za napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi – institutom Biosens.

Ukoliko vas više zanima koja vrsta tehnologija će se razvijati u novom naučko-obrazovnom centru, pogledajte i jedan od najpoznatijoh projekata 3Lateral – Meta Human:

Preuzmite android aplikaciju.