Почетна > Србија
Србија

Невероватне слике гужве испред манастира Тумане: Десетине хиљада људи стрпљиво у реду чекало исту ствар

Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што овој светињи даје посебну лепоту. Архимандрит, игуман манастира Тумане, Димитрије Плећевић објашњава зашто је то један од најпосећенијих манастира на простору Србије.
Фото: Facebook/ Manastir Tumane

С обзиром на то да је сада манастир много посећен, ми смо пребацили тај догађај и духовну свечаност на недељу по Спасовдану, што је ове године 5. јун. Тада се мошти после свете литургије износе из кивота, пресвлаче у ново одијаније, а делићи старе одежде светитеља се поделе присутном верном народу на благослов. Потом, ношен на рукама свештеника и верног народа, Свети Зосим походи своју испосницу у којој је живео и подвизавао се“, објашњава игуман.

Мошти остају у испосници читавог дана уз читање молитви. Како наводи архимандрит, овом догађају сваке године присуствује од 30 до 40 хиљада људи, а овај дирљиви догађај и духовно сабрање подсећа на оно из Острога.

„Види се да је наш народ гладан и жедан духовности и та туманска сабрања управо бивају слика тога“, сматра аримандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане.

После овог догађаја следи и манастирска слава, Сабор Светог арханђела Гаврила, 26. јула. Празник туманских светитеља, Светог Зосима и Светог Јакова је 21. августа.

Uroš Kandić: Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

Преузмите андроид апликацију.