Почетна > Србија
Србија

Урош Кандић: Од уторка пријаве за нових 100.000 туристичких ваучера

 Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је данас да ће пријављивање за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији почети у уторак.
Фото: WikimediaCommons/Katarina Z

Право на ваучере имају незапослени, пензионери, лица старија од 65 година која немају примања, студенти, лица која користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара.

„Од уторка ујутру, на свим шалтерима Поште, грађани ће моћи да се пријаве. Они јако добро знају процедуру, ово траје годинама. Све је остало исто као у претходној расподели која је била почетком јануара“, рекао је Кандић за РТС.

Он је објаснио да се домаћи туристи најчешће одлучују за Сокобању, Златибор и Врњачку бању, док страни туристи у летњем периоду преферириају градове, а у зимском Копаоник.

„Ове године је велики скок броја туриста у Сијаринској Бањи. Традиционално су ту Горња Трепча, Луковска Бања и Куршумлијска Бања. Рекордер по броју искоришћених ваучера је Сокобања.
Годинама уназад, трећина свих ваучера реализује се у Сокобањи“, истакао је Кандић.

Он је рекао да је почетка године до данас забележен пораст броја ноћења у Србији за 17 одсто.

„Када су у питању само страни гости, то је и 30 одсто у односу на претходну годину. То је сјајан резултат“, истиче Кандић, и додаје да туристи долазе углавном из региона – из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе, Турскске.

Такође, он је рекао да су кинести туристи почели да се враћају у нашу земљу од момента када су ковид мере ублажене у Кини.

Он је истакао да је и девизни прилив за прва три месеца већи за 30 одсто у односу на исти период прошле године.

„Имали смо прошле године 2,4 милијарде девизног прилива. Очекујемо да ове године буде већи. Ако је 2022. била фантастична, очекујемо да 2023. буде апсолутно рекордна година када је у питању туризам“, рекао је Кадић.

 

Vučević novi predsednik SNS: Naša politika se neće menjati

Преузмите андроид апликацију.