Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неуролози четири намирнице препоручују свим својим пацијентима – успоравају пропадање мозга

Како бисте боље разумели које то намирнице могу да помогну, неуролог докторка Киран Рајниш са Универзитета Вакснер, открива шта јести за боље когнитивне функције али и за успоравање пропадања мозга.
Фото: Unsplash/That s her business
РИБА

Ако волите да једете рибу, а уз то желите и да водите бригу о здрављу мозга, што више рибе додајте својим оброцима, а посебно оне масне која нуди додатне дозе омега 3 масних киселина.

„Само две порције рибе у једној недељи ће много доброг понудити мозгу јер су омега масне киселине управо одговорне за обнављање мијелина“, наводи докторка те додаје како је студија од пре две године потврдила да конзумација рибе побољшава памћење и когнитивно здравље код здравих појединаца.

Свега неколико порција од 120 г ове рибе недељно, може да смањи ризик од срчаних болести за 36 одсто.

Такође, омега-3 масне киселине смањују ризик од можданог удара и Алцхајмерове болести. Добар извор омега-3 масних киселина су инћуни, сардине, лосос и харинга. Добро је и споменути, ако купујете рибу, да она из дивљине садржи мање засићених масти од рибе која се узгаја, али зато је риба из узгоја богатија омега-3 масним киселинама.

ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ

За оне који воле нешто да грицкају, али да су у питању здраве намирнице попут орашастих плодова, слободно могу да уживају у тој навици.

Једна студија је спроведена над студентима који су конзумирали око 60 г орашастих плодова у дану, показала како они који их једу имају боље когнитивно здравље и критичко размишљање од оних који их не једу.

Ако немате алергије на орашасте плодове онда је најбољи начин за заштиту здравља мозга управо да их једете.

ШУМСКО ВОЋЕ

Јести свеже убрано шумско воће је прави ужитак, али ако не можемо до свежих, целе године су нам доступне и у замрзнутом облику те се лако додају разним оброцима.

Да би их требало јести свакодневно, слаже се и др Рајниш која пацијентима увек саветује да не прескачу ове мале посластице јер су препуне витамина Ц али и антиоксиданата који ће помоћи при регенерацији можданог ткива и станичних мембрана.

Уз то, саветује да их додате исхрани јер садрже и микронутријенте те микроелементе који ће исто тако помоћи при одржавању али и репарацији функција мозга.

КУРКУМА

Ако желите нешто посебно да додате вечери, ручку или јутарњим напицима нека то буде куркума! Можете је додати млеку како бисте добили чудотворно “златно млеко” или рижоту… Сасвим је свеједно како ћете је користити докле год је користите.

Куркумин, као главни састојак куркуме, је познат по својим својствима који ће успорити старење, штитити од рака али и помоћи код одржавања меморије.

Иако сви ови савети сигурно користе здрављу мозга, ако мислите да се управо код вас, или вама драге особе, догађају когнитивне промене, најбољи начин превенције опасног исхода је посета лекару.

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete posle 19 časova svakog dana?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке