Почетна > Србија
Србија

Нестварна места: Ушће Тисе у Дунав (ВИДЕО)

Тиса је најдужа притока Дунава и међународна река, која протиче кроз четири државе (Украјина, Румунија, Мађарска, Србија), док се сливна површина простире и на подручје Словачке.
Фото: Војводина уживо

Сама Тиса је дужине 966 км и типична је равничарска река. Извире у Карпатима и једна је од најстаријих река на свету.

Тиса у Србију улази ниже града Сегедина и тече између Бачке и Банат у дужини од 164 километара. Код Бачког Градишта Тиса улази на територију Шајкашке, где се воде Великог бачког канала и Тисе спајају. Од шајкашких насеља на садашњем току реке остао је само Тител. Код Чуруга су, пресецањем тока реке, настале мртваје Врбица, Врањак и Комоњ. Код Титела се налази речно острво, изузетна реткост на току реке Тисе. Тиса се улива у Дунав код Старог Сланкамена.

Фото: Војводина уживо

Притоке Тисе у Војводини су са банатске стране : Златица, Галацка и Бегеј, а са бачке стране : Кереш, Чик, Велики канал и Јегричка. Притоке Тисе у Банату су каналисане и прикључене у хидросистем Дунав – Тиса – Дунав.

Риболов на овој реци није ни приближно заступљен као некада, па је Тиса по богатству рибе испред Дунава. Данас је на току Тисе кроз Војводину развијен привредни и спортски риболов.

На Тиси се дешава редак природни феномен такозвано цветање који се може видети једино још на реци Јангцекјанг у Кини, а дешава се током јуна месеца.

Да ли знате која су се јела налазила на српској средњовековној трпези?

Преузмите андроид апликацију.