Почетна > Бизнис
Бизнис

Несташица јунади у Европи

Због поста и високих цена, потрошња јунетине у Србији пала за трећину, очекује се раст промета пред туристичку сезону када на европском тржишту и у региону влада тотална несташица за утовљеном јунади и овом врстом меса.
Фото: Unsplash/chris_robert

Пример за то је и податак да је Пољска, као велики узгајивач, почела да увози живу јунад што је до сада незапамћено. Све ово поново ће подићи цене, што иде наруку овом сектору у Србији. Из удружењу „Агропрофит” наводе да су ово сигнали да треба остати у овом послу иако извоз у Албанију, што се очекивало, још није реализован јер купац из те земље покушава да снизи цену.

„Понуда квалитетне утовљене јунади у Србији се смањује. Прошле недеље, после застоја, тржиште се отворило, иако још није почела набавка јунећег меса за туристичку сезону“ кажу у овом удружењу.

Напомињу да су одгајивачи товних раса који су прихватили препоруку удружења „Агропрофит” задовољни саветом да сачекају са продајом док купци нуде ниске цене, јер мисле да ће забрана извоза житарица на то утицати. Са ценом од 2,8 евра по килограму живе ваге они се углавном уклапају у трошкове.

Чедомир Кецо, представник овог удружења наводи да због одмеравања нашег тржишта компанија „Казази” из Албаније још није почела откуп, а број јунади који је за њих био намењен је знатно смањен. Они нису били задовољни понуђеном актуелном ценом за протеклу недељу од 2,8 евра за килограм.

Истраживање тржишта, које редовно спроводи „Агропрофит”, показује да у региону и у Европи има све мање утовљене јунади и телади за тов и да је у овим земљама цена повећана са 2,8 до 3,10 евра по килограму. И даље се највише тражи тежа јунад, а главни купци су Либан, Израел, Либија и Италија.

Strateške rezerve oborile cene nafte

Преузмите андроид апликацију.