Početna > Život i stil
Život i stil

Nemojte praviti ove dve najveće greške kada pravite tikvice

Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način.
Foto: Pixabay/Bru-nO

Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo.

Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama. 

Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške.

Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi

Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bez ukusa. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“. Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.

Dugotrajna toplotna obrada

Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu. Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni. Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih ili prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnjecati i napraviti pire i napraviti gustu supu ili sos. Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.

Evo zašto je spanać super hrana!

Preuzmite android aplikaciju.