Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način.
Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo.
Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške.
Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bez ukusa. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“. Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Dugotrajna toplotna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu. Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni. Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih ili prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnjecati i napraviti pire i napraviti gustu supu ili sos. Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Preuzmite android aplikaciju.