Почетна > Бизнис
Бизнис

Немци све мање верују у инвестирање у акције

Стара берзанска пословица каже да вредност деоница на дуги рок увек расте. То, међутим, може да значи и деценије, уз повремено оштре падове и губитке, а управо то је оно што многе у Немачкој одвраћа од улагања у акције.
Фото: Unsplash/orenlbz

Већина Немаца, берзанско улагање у предузећа види као превише компликовано и несигурно, показала је анкета агенције Југав, преноси ДПА.

Међу 3.891 запослених испитаника, 54 одсто мушкараца и свега 37 одсто жена је навело да је трговина деоницама добар начин осигурања за старост. Две петине, независно од пола, берзанску трговину акцијама види као исувише ризичну, а исто толико прекомпликовану.

Истовремено, међутим, само четвртина анкетираних је изјавила да принципјелно одбија да улаже, док је већина од 53 одсто отворена и за ту опцију. Скоро три петине, 57 одсто, каже да верује како су деонице дугорочно исплативије од штедње и обвезница са фиксним приносом.

„Истраживање је показало једну сасвим очигледну противречност“, рекао је Фабијан фон Лебеке, члан управе наручиоца анкете, осигуравајуће куће ХДИ.

„Већина запослених препознаје предности улагања у акције као осигурање за старост, али истовремено 40 одсто због страха или несигурности ипак зазире да учини тај корак“, рекао је Лебеке, уз примедбу да грађане треба хитно едуковати о тој врсти улагања.

У анкети је већина испитаних, 47 одсто, као најсигурнију инвестицију за старост навела сопствени дом, испред деоница и инвестиционих фондова са по 25 одсто.

Raste e-trgovina, prosečan račun 2.591 dinar

Преузмите андроид апликацију.