Почетна > Бизнис
Бизнис

Немци повећавају производњу органске хране

И док се у Аустрији и Италији, неким од водећих држава за производњу органске хране, смањивао број газдинства у тој бранши, у Немачкој се наставља тренд преласка пољопривредне производње са конвенционалне на еколошку.
Фото: Unsplash/Andres Carreno

У 2023. години се око 28.700 пољопривредних имања придржавало правила еколошке производње, што је за око 10 одсто више него 2020, када је број таквих пољопривредних газдинстава био 26.100, пише „Дневни европски сервис”, и наводи да се сада 11 одсто пољопривредних газдинстава у Немачкој бави органском производњом, што показују подаци Савезног завода за статистику.

Статистички подаци указују и да је пораст броја имања уједно пратио пораст укупне површине обрадивог земљишта које се користе за органску производњу и она је 2020. порасла са 9,6 одсто на 11,2 удела од укупно 16,6 милиона хектара пољопривредне земље у Немачкој.

Просечна величина имања је и код једне и друге врсте производње била слична – код еколошких имања била је 66,7 хектара, а просек индивидуалног имања у Немачкој је 65 хектара.

Истовремено је интензивиран и еколошки узгој стоке, па је број фарми од 2020. до 2023. порастао 11 одсто – са 17.300 на 19.200. Од укупно 161.700 фарми стоке у Немачкој, 12 одсто су 2023. године вођене у складу са еколошким прописима.

Занимљиво је да се, иако је реч о процентуално много мањем уделу, немачки сточари највише баве еколошким узгојем коза и оваца (34 одсто, односно 14 одсто), а иако по броју већи, процентуално је у укупној сточарској производњи мање заступљен еколошки узгој говеда (девет одсто), кокоши (седам) и свиња (један одсто).

Највећи број пољопривредних површина које се еколошки обрађују, готово четвртина (23 одсто), јесте у Баварској.

Почеле игре око откупне цене малине

Преузмите андроид апликацију.