Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачки инвеститори на раскрсници – економски стручњаци предвиђају економски пад

Расположење немачких инвеститора благо је пало у августу због забринутости да ће раст трошкова живота погодити приватну потрошњу и наговештаја да највећа европска економија срља у рецесију.
Фото: Pixabay/tvjoern

Институт за економска истраживања ЗЕW саопштио је данас да је његов индекс економског расположења пао на минус 55,3 поена у августу са минус 53,8 бодова у јулу, извештава Ројтерс, у чијој су анкети економисти предвиђали да ће се августовски индекс задржани на јулском нивоу.

„Још увек високе стопе инфлације и очекивани додатни издаци за грејање и енергију утичу на смањење пројектованих профита у сегменту приватне потрошње. Насупрот томе, прогнозе за финансијски сектор се побољшавају због наводног даљег повећања краткорочних каматних стопа“, навео је истраживач ЗЕW-а Михаел Шредер у саопштењу.

Индекс ЗЕW-а о тренутној пословној ситуацији у Немачкој пао је на минус 47,6 поена у односу на 45,8 поена у јулу.

Немачка економија је стагнирала у другом тромесечју, при чему су је рат у Украјини, скок цена енергије, пандемија и поремећај у снабдевању довели на ивицу пада.

Истовремено, инфлација је достигла рекордан ниво од 8,5 посто.

Министар финансија Кристијан Линднер изјавио је прошле недеље да се економска ситуација у Немачкој погоршава и да су изгледи крхки.

Економиста ВП банке Томас Гицел очекује привредни пад у трећем кварталу.

„Рецесија је већ почела. Не очекује се побољшање ни у последњем кварталу 2022. године. Чак ни у погледу почетка 2023, нема разлога да се надамо да ће се ситуација поправити“, рекао је он.

Поједине водеће немачке компаније су, ипак, оптимистичне. Произвођач камиона Дајмлер Трак најавио је прошле недеље да ће задржати високе цене чак и ако одређени производни трошкови почну да падају како би компензовао ниже прошлогодишње марже, предвиђајући да ће потражња остати јака у 2023. упркос страху од рецесије, напомиње британска агенција.

Britancima troškovi za hranu skočili 640 dolara za godinu dana

Преузмите андроид апликацију.