Почетна > Бизнис
Бизнис

Британцима трошкови за храну скочили 640 долара за годину дана

Инфлација прехрамбених производа у Великој Британији достигла је у августу 11,6 одсто, при чему су им годишњи издаци за намирнице порасли за 533 фунте (642 долара) у време најгоре кризе трошкова живота у последњих неколико деценија, према резултатима истраживања објављеним данас.
Фото: Pixabay/Sponchia

Агенција за истраживање тржишта Кантар истиче да је реч о највишој стопи инфлације прехрамбених производа од када је пре 14 година почела да прати цене у супермаркетима, преноси Ројтерс.

Због раста цена, Британци се све више окрећу куповини робних марки домаћих трговаца како би смањили недељне трошкове куповина, додаје се у саопштењу Кантара. Продаја робних марки домаћих супермаркета је порасла за 7,3 одсто, али продаја брендираних артикала има тржишни удео од око једне половине, што је највиши ниво, према резултатима истраживања.

„Током прошлог месеца смо уочили да трговци на мало проширују палету и рекламирање сопствених производа широм продавница како би подстакли потражњу. Стога не изненађује што видимо да купци мењају животне навике како би се изборили са додатним расходима из кућних буџета“, каже Фрејзер Мекевит, шеф за истраживање малопродаје и навика потрошача у Кантару.

Према његовим речима, најбржи раст бележе цене производа као што су путер, млеко и живинско месо.

Банка Енглеске је проценила да ће инфлација у Уједињеном Краљевству достићи врхунац од 13,3 посто у октобру, што је највиши ниво од 1980. Раст инфлација је углавном изазван скоком цена енергије, заједно с проблемима проистеклим од изласка Британије из ЕУ и поремећајима у ланцу снабдевања који су се погоршали након руског напада на Украјину

Дисконтни ланац Лидл остао је најбрже растући трговац мешовите робе у Британији, с растом продаје од 17,9 посто у протеклих 12 седмица.

Према подацима Кантара, Британци су реаговали на топлотне таласе у јулу и августу повећаном куповином минералне воде и безалкохолних пића у последње четири недеље за 23 одсто, односно за 10 одсто респективно, додаје Ројтерс.

Mister D stigao do 1.200 restorana u Srbiji , dostupan u osam gradova

Преузмите андроид апликацију.