Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка у све већим проблемима

У Немачкој се ситуација с недостатком стручне радне снаге у првом тромесечју ове године додатно погоршала.
Фото: Pixabay/tvjoern

Како јавља Институт немачке привреде (IW) у марту је број непопуњених радних места за које послодавци нису у могућности да нађу одговарајућу радну снагу порастао за додатних 88.000 те се сад налази на рекордном нивоу од 558.000.
Мањак квалификованих радника, како надаље произлази из испитивања, погађа све сегменте тржишта рада али је посебно изражен на пољу здравства, социјалне помоћи, образовања и грађевинарства.

Само у секторима здравства, социјалне помоћи и образовања шест од десет радних места није попуњено због недостатка одговарајуће радне снаге, стоји у саопштењу IW-а. У пандемијским годинама 2020. и 2021. је успорен прилив стручне радне снаге из иностранства али је тренд повећаног броја непопуњених радних места почео много раније. Један од разлога је и одлазак у пензију бројчано снажне генерације из средине педесетих.

У суботу је објављена и информација савезне владе по којој последњих година расте број пензионера тј. особа које су навршиле 67 година а које су још увек активне на тржишту рада. Прошле године је 1,05 милијуна становника старијих од 67 било у некој форми радног односа што је осетни пораст у поређењу с 2010. када је само 685.000 пензионера још увек додатно уз пензију одлазило на посао.

Овај феномен повезује се с мањком стручњака због чега послодавци многе квалификоване раднике и након одласка у пензију враћају на старо радно место. Осим појачаног увоза стручњака из земаља Европске уније, Немачка је олакшала процес стицања радних и боравишних дозвола и за становнике земаља изван ЕУ. Тако је од 2016. на снази програм запошљавања радника са Западног Балкана који омогућава миграцију на немачко тржиште рада. Послодавци и синдикати су одмах након почетка рата у Украјини од власти затражили укидање бирократских препрека како би се избеглице из Украјине што брже интегрисале у немачко тржиште рада.

Потражња за радницима у Немачкој већа је него икад. Индекс радних места Федералног завода за запошљавање у априлу је био виши него икад са 138 бодова, објавио је прошлог месеца Федерални завод за запошљавање.

Према истом извору, крај већине корона ограничења и пролећно оживљавање тржишта рада допринели су успону у марту. Погођени су готово сви сектори, а посебно угоститељство.

Nemačka planira 430 miliona evra za borbu protiv gladi u svetu

 

Преузмите андроид апликацију.