Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка предузима мере за смањење увоза течног природног гаса из Русије

Немачка влада жели да ограничи увоз течног природног гаса из Русије, у настојању да смањи своју зависност од руских енергената, наводи се у документу немачке владе у који је Блумберг имао увид.
Фото: Pixabay/Pixabay

„Савезна влада не подржава набавку руског течног природног гаса (ЛНГ)“, написао је заменик министра енергетике Патрик Грајчен у одговору на низ питања које су поставили посланици конзервативне опозиције.

Према његовим речима, влада је обавестила компаније да ће предузети одговарајуће мере да сузбије куповину руског гаса, колико је то могуће.

„Немачка влада је свесна да руски гас стиже до увозних терминала у суседним земљама. Међутим, нема информација о транспорту и потрошњи горива унутар Европе, па стога је тешко проценити колико га је тренутно ускладиштено“, навео је Грајчен, пренела је америчка агенција.

Компаније ће убудуће бити у обавези да обавештавају Комисију о пореклу набавке природног гаса уколико је њихов обим већи од пет терават часова, наводи се у владином документу.

Портпарол Министарства привреде, које је такође надлежно за енергетику, одбио је да коментарише документ и које конкретне мере влада предузима.

Европски гасоводни токови из Русије пали су на историјски минимум од инвазије Кремља на Украјину прошле године.

Да би се надокнадио мањак, испоруке течног гаса из целог света су порасле – укључујући Русију – и не подлежу никаквим санкцијама ЕУ.

Само су Велика Британија и неколико мањих држава формално забраниле увоз супер горива из Русије, а многе од тих испорука преусмерене су у друге луке.

Земље попут Француске, Белгије, Холандије и Шпаније и даље прихватају испоруке руског течног гаса, који сада чини око шест одсто увоза гаса на континенту, према подацима немачке лобистичке групе Зукунфт Гас, наводи Блумберг.

Smanjen kreditni rejting Junajted mediji

Преузмите андроид апликацију.