Početna > Život i stil
Život i stil

Nekoliko zanimljivih razlika između breskve i nektarine

Breskve su jedno od voća bez koje je teško zamisliti leto, ali mnogima se ne sviđa tekstura kože ispod jezika zbog sitnih „dlačica“, pa se okreću nektarinama od kojih kao da ne vole. mnogo razlikuju.
Foto: Pixabay/GerdSchiffler

Nektarine su, u stvari, vrsta breskve, i iako imaju sličan izgled i nutritivni profil, „klasične“ breskve su obično veće i mekše unutrašnjosti.

Osim toga, funkcionišu manje-više identično, a postoji nekoliko zanimljivih razlika između breskve i nektarine.

Breskve

Plod čiji je latinski naziv Prunus persica može da raste u različitim klimatskim uslovima, od tropskih do umerenih, a postoje tri vrste: slobodni kamen – čije se kosti lako odvajaju od zrelog mesa pričvrsni kamen – čije kosti čvršće prijanjaju za meso poluslobodni kamen – hibrid ova dva tipa.

Meso breskve, inače, može biti belo ili žuto, dok je koža gruba i prekrivena sitnim „dlakama“.

Nektarine

Glatke breskve, ili nektarine (lat. Prunus persica var. nucipersica), su zapravo vrsta breskve, koje imaju glatku kožicu zbog genetske mutacije. Iz genetske perspektive, one su identične običnim breskvama. I mogu imati tri vrste, u zavisnosti od toga koliko je lako ili teško ukloniti jamu, kao i žuto-belu unutrašnjost.

Šta je zdravije – breskva ili nektarina?

Oba voća imaju impresivne nutritivne vrednosti. Što se šećera tiče, breskve imaju 12,6 g u istoj količini, a nektarine 11 g, dok im je količina masti ista – 0,4 g.

One obezbeđuju istu količinu kalijuma, odnosno 5% preporučene dnevne vrednosti, dok breskva obezbeđuje 8% preporučene dnevne količine niacina (vitamina B3), a nektarina 10%, a jedna breskva daje 4% preporučeni dnevni unos vitamina A, a nektarina obezbeđuje 5%.

Jedna nektarina ima isti procenat vitamina C, a breskva ima 7% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Što se tiče vitamina E, jedna breskva daje 5% preporučene dnevne količine, a nektarina 6%.

Dakle, breskve imaju nešto više kalorija, ugljenih hidrata i šećera, a u svemu ostalom se malo razlikuju: oba voća su bogata šećerima, vlaknima i imaju malu količinu mikronutrijenata poput vitamina i minerala.

Dakle, odgovor na pitanje šta je zdravije nije lako dati jer je manje-više isto voće, a ne postoji relevantna studija koja bi jedno voće proglasila korisnijim za organizam.

Kako se zaštititi od bakterija koje se prenose hranom?

Preuzmite android aplikaciju.