Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неколико савета за негу осетљиве бебине коже

Кожа бебе је веома осетљива, па је важно пажљиво поступати са њом. Неке бебе имају осетљивију кожу од других, што може изазвати свраб или упалу.
Фото: Pixabay/ Modzmana

Осетљивост се јавља када је слој коже оштећен, што доводи до ослобађања влаге. Када кожа није довољно хидрирана, она се исушује.

Тада се јавља свраб или запаљење. Фактори животне средине као што су сезонске промене, централно грејање, климатизација и прекомерно купање могу додатно исушити кожу.

Шампон, прашак за веш и марамице на бази алкохола такође могу изазвати проблеме.

Температура воде за купање треба да буде 36 или 37 степени, а дете не треба купати предуго, јер може да се смањи ниво природног уља на кожи.

Не треба грубо трљати тело бебе пешкиром. Обуците своју бебу у природне тканине као што су памук и лан, који омогућавају кожи да дише.

Постељина такође треба да буде од природних материјала, јер на њој беба проводи целу ноћ и добар део дана. Редовно перите постељину да бисте спречили гриње и прашину.

Увек користите производе за прање беба. Оперите подручје пелена благим средством за чишћење без мириса или обичном водом. Избегавајте употребу пудера за бебе.

Екцем је кожна болест која погађа око 10 процената одојчади. Озбиљност екцема може варирати. Код блажих облика кожа је сува и сврби, а код тежих је испуцала и инфицирана.

Постоји много узрока екцема. Нека деца наслеђују склоност ка развоју екцема (атопијски екцем, који се често повезује са поленском грозницом и астмом), док се код неке деце развија као реакција или осетљивост на одређену супстанцу.

Екцем може изгледати непријатно, али није заразан. Ако ваша беба развије екцем, требало би да се обратите педијатру.

Saveti zlata vredni: Kako dete učiti pravilima ponašanja za trpezom

Преузмите андроид апликацију.